Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ · 68

ница има, а на три спрата, него се подижу павиљони. Тако су ту скоро подигнути такви павиљони за по четири разреда у Мапћениц, Гладујозћагепи и Глећеетедели А за управитеља и послужитеља подигнуг је такође засебан павиљон.

Прослава. Швајцарско учитељеко удружење прославило је 8—10 пр му Берну педесетогодишњицу својега опстанка,

Жеенека учитељска екупштина. 150 учитељица Краљ. Саксонеске имали су своју скупштину 18. јуна 0. г. у СТапећаџ, на којој су расправљали питања: о женским продужним школама и образовању учитељица.

веве МИМО

ЕњићЕвВност

Реферати о домаћим књигама. Краљевина Србија са кратким прегледом Српских земаља. По новом програму за ученике ГУ. разр. народних школа приредио Ст. Ј. Николић, учитељ. Београд. 1899. Стр. 111. Цена 1 дин. Друго попуњено издање. Са 32 слике у тексту.

Нови закон о народним школама прописао је инов ред наставних предмета за осн. школу. По том се закону учење Српских земаља изоставља из основне школе и уноси у грађанску школу. А од политичког Земљописа остала је у осн. школи за учење само Краљевина Србија. Она ће се изучавати, по новом програму, иу Шиу ТУ разреду, ну тако, да у Ш р. превлађује више географска страна предмета, а у ГУ раз. да превлађује више политичка и културна страна његова.

Према тим захтевима ми нисмо имали израђен још ниједан Земљопив за ТУ разред. Маса Земљописа за Ш разред, у којима је грађа распоређена била по синтетичком начину на округе, била је готово сведена само на изучавање висинске разгране и речне мреже, са додатком списка од имена разних градова и места.

За то овај Земљопис, који овде приказујемо, важи као једна новост своје врсте у уџбеничкој књижевности за нижу основну школу.

Као такав он вреди пажње и зато ћемо га разгледати.

У овоме земљопису Ст. Ј. Николића за ТУ раз. основ. школе, заступљена су у главном два метода обраде грађе, која је у њему изложена. Ти су два метода — аналитички и генетачки. Први је метод у томе, што се цела земља наша (Србија) као једно сложено те-