Učitelj

64 КЊИЖЕВНОСТ пи ло растура на своје саставне делове, на засебне географске или кул турне чињенице, па се онда свака од њих понаособ изучава. Тим путем, а идући од лакшег и ближег ка тежем и даљем, изучавајући једну по једну чињеницу, приступа се к подизању целе зграде, ка добијању појма о целом предмету, који се изузава. Ово изучавање почиње од онога што је познато већ из Ш. разреда, само се та грађа овде заокругљује у један чврст темељ, на коме ће се даље, али поуздано, подићи остало знање.

Та грађа, која се изучавала у Ш. разреду у свези са осталим чињеницама географским синтетичким начином, а подвојена на реке и планине изучавана аналитички, овде у овом Земљопису она се учи опет синтетички, по природном начину, по коме се реке доводе у свезу или по реци, у коју утичу, или по својој водомеђи, а планине се групишу у извесне сплетове, чворове и ланце, по којима се гранају. Овакво излагање јесте врло подесан начин за учење и памћење, а уз то је начин, на који га и сама наука обрађује.

Да би се видео начиа, по коме је та грађа распоређена, а уједно

да би се имао и преглед садржине која се у књизи налази, ми овде наводимо садржину исте књиге. У њој се налази ово: 1. Границе, облик и величина. 9. Планине и вододелнице : а) у Источној Србији; 6) у Јужној Србији; в) у Западној Србији. 8. Воде: Пограничне реке; Притоке Дунава; Притоке Мораве ; Притоке Саве; Притоке Дрине; Минералне воде. 4. Равнице. 5. Клисуре. 6. Џећине. 1. Клима. 8. Животиње, биље и минерали. Руде. 9. Народ: а) досељење Срба у ове земље; 6) језик: в) вера; т) занимање (ту долазе: земљорадња, винова лоза () ливадарство и шумарство, шума, сточарство, пчеларство, домаћа израда, занати и

пе њи