Učitelj

. | 1 2 КЊИЖЕВНОСТ

учитељи већином по таквим местима, где овако скупа књига, слабо допире, ми се решиемо, да овде коју рекнемо о њој јер је лист „Учитељ“ једина књига коју сваки учитељ прима.

Ову књигу треба да прочита сваки писмен човек, јер у њој има поуке за све државне раднике и за све српске грађане. Ту ће распикућа наћи: како се своја зарада може паметно сачувати; рђав домаћин: како се кућом управља; рђава газдарица: како се води домаћа економија; неуредан и нечист канцелариста: како се тачно у канцеларију долази и еваки повао чисто изради; књиговођа: како зе књиге воде; благајник: како се народно блато чува; историкће наћи пуно итачнога материјала за своје историјске,студије ; трговац има пуно материјала за паметно вођење трговачких књига; грађанин ће наћи пуно ари из које ће се научити: како се љуби своја отаџбина и Т- д. и т. д. А пошто учитељу за васпитавање деце млого што шта треба, то и њему ова књига у сваком погледу треба, јер се од учитеља тражи да буде и васпитач и родитељ, и лекар и инжињнр, и природњак и теолог, и тежак и економ, и књиговођа п благајник, и јунак и вођа. У опште од учитеља се тражи да буде пример свима. Па како у овој књизи има млого ствари потребних учитељима, то ову књигу најтоплије пречору пујемо читатељима листа,

„Учитеља.“

Метина је, да је ова књига за учитељске плате скупа, те је они лично за своју библиотеку не могу набавити, али је истина и то, да вешти п умешни учитељи могу преко својих општина набавити исту за школеку библиотеку, па, кад је има школа, онда је и учитељи имају. Доста је, ако ова књига уђе бар у по 8 школе свакога среза у Србији. И толиким бројем она би мпого помогла нашим учитељима. А не би згорег било, кад, би и држава са своје стране учинила, да бар по један комад оваке добре књиге пошље у сваки срез. Овај један комад требало би дати оној школи, код које се учитељи, преко године највише екупљају ради осталих школских или својих потреба. Учитељи би ту еваким својим састанком и по што год из вњиге прочитали, и тако се њеном добром садржином користили.

И ако емо врло мало о овој књизи рекли, опет учитељи треба да нам верују, те да је прочитају. Кад би се о овој књизи рекло све оно, што она заслужује, онда би изнело много те, га простор „овога листа не би могао примита. Р.М.

Статистика наставе у Краљевини (Пиј за 1891-8. и. 1893- 4. шволеку годину. По службеним изворима, написао Зар. Р. Поповић.