Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ (Е

Пети део говори о финансиској управи м примању државнио пригода. Ту се описује „кнежева“ — народна каса и кнежева приватна благајница. Овде су изнети 18 прегледа, у којима су најбрижљивије изнети приходи и расходи, превози и царине, први повереници Кнежеви, консули скела и царина, скелски приходи, мукадеки приход, бројно стање оваца, коза и торови у Србији ит. д. ит. д.

Шести део говора о државним растодима и установама. Ту се они описују у опште, па се онда описују: поклони, кнежева цивилиста, новчана тарифа, везирски расходи, народни службеници, највиша земаљска управа, судови и законодавство, духовенство, полициске власти, народне депутације, редовна војска, јавне грађевине, манастирске старине, поглавари ерпске цркве, просвета, лутрија, поште, путни и подвозни трошкови, поклони у-новцу и разни расходи.

Седми део говора о државном буџету и државној контроли. Ту св опширно и исцрпно говори о обема партијама а нарочито о буџету. Описује се први буџет, па његове партије, начини склапања буџета и све друго што се на буџет односи.

Осми а последњи део говори о незадовољним старешинама и промени вртовног кнеза. Ту се описује оставка кнежева, кнез Милан Обреновић и намесништво, кнез Михаило Обреновић (први пут), српске Финансије под кнезом Михаилом, оставка кнеза Михаила, државна благајна под кнезом Михаилом, штедљивост кнеза Михаила и издашност нових власника и летимичан преглед српских финансија од ослобођења до 1872 год. закључно.

У регистру су изнета имена лица по азбучном реду. Овде су ушла сва лица која ву за то време имала ма каква удела у раду државноме. За тим су изнета по изборном реду, сва имена ствари које се спомињу у овој књизи. После овога изнета су по изборном реду географска и историска имена, и напослетку азбучним редом ивписанг су турске речи и протумачене.

У допуни и исправци изнео је писац неке ствари, које је, ваљда, доцније сазнао, те да се ствар боље објасни и расветли.

Ово је у најкраћем обиму садржај ове велихе књиге. Садржај исписасмо да би читаоци из њега могли видети: колики се и какав. се красан материјал налази у истој књизи. Овај материјал није био досада нигде сређен и овако озбиљно израђен као у овој књизи, те је с тога потребна ова књига свима државним радницима па и српским учитељима. |

После онако повољне критике свију меродавних личности, ми овде не би требали ништа друго да речемо, али с тога, што су наши