Učitelj

ЗАБАВА И ПОУКА | 385

брата Мике С. Милојевића свештеника са Орида. Сви су одговори били повољни. Сви су изјављивали радост, што им долазим са малим путницима — својим ученицима, сви су изјављивали, да ће нас дочекати онако, како то само богата Мачва може и уме. Господа Пера В, Јовановић и Риста Василић. обећали су и кола, која ће мале путнике Мачвом провозати.

Кад сам и с тим био готов, одем директору Српског Бродарског Друштва и саопштим му да желим с ученицима да путујем у Шабац. Директор г. Раша Милошевић, драговољно је учинио олакшицу и одобрио да друштвени брод одвезе у Шабац и врати мале путнике по два динара од особе.

Међу мојим ученицима било је и деце сиромашних родитеља. Да бих и њима помогао, да би и они могли са својим друговима поћи, одем тадањем председнику општине града Београда г. Николи Стефановићу и замолим за малу новчану помоћ. Није ми много требало, нисам много тражио иг. Никола радо ми је дао тражених 50 динара.

Кад је све било готово, онда напишем овај

ПЛАН И ПРОГРАМ

Путовања у Шабац и Мачву, ученика 1Џ разреда основне школе вод Саборне Цркве у Београду.

6. јуна Скуп код школе у 6 часова изјутра и полазак из Београда. Око 1 часа по подне долазак у Шабац, Распоред ученика на гостовање, У 4 часа по подне састанак код кажичке школе. Предавање о Шапцу; шетња, и разгледање града; конак. “. јуна У 8 сати састанак у камичкој школи. Полазак у Мачву; ручак у Штитару где се стиже око 11 часова; предавање о Марку Штитарцу; пут за Салаш Црнобарски; предавање о боју на Салај; шетња до Црне Баре ц Раче (ушће Дрине) помен о Веки буљубашти п“ Паралшници. повратак и конак у Салаш. ; 8. јуна | У 8 сати полазак у Дубље; вадргжавање у Глоговцу и Богатићу; ручак у Дубљу; ивлет до бојног места; предавање и декламација о боју на Дубљу 1812. год. повратак и конак у Шапцу.

УЧИТЕЉ 95