Učitelj

ШКОЛСКО КРЕТАЊЕ У СВЕТТ 399

Пређе се није женекињу посвећивала апеолутно никаква пажња, сада је и у томе на боље пошло. У Кајиру се налазе две основне женске школе, које су пређе биле Француске, а сада су енглеске, обе су те школе модерно уређене, али примају само 200 ученица, док осталих 499.000 остају нешколоване.

Морамо признати, да су у школама египатским језици Францу“ ски и енглески супарници. У садашњим приликама Француски је језик претежнији у египатски» школама, премла се у оба поучава.

Целокупно уређење египатског школства очито нам је према изнесеноме. 55 кутаба, 10 школа другога реда по два разреда, 81 школа првога реда са по четири разреда. две девојачке школеи 8 учитељске. |

Обучавање је у кутабама недовољно, у владиним је школама успешно, зли је тих врло мало, јер од 1,000.000 деце мушкараца у њима је само 1000 а од 200.000 женске деце само њи« 200. Деца. странаца уче већином у приватним школема,

Учење је у Египту врло елободно, те су зато статистички подаци непоуздани. Нико није обавезан, нити га приморавају да своју депу шаље у школу, а уз то сваки сме обучавати. Свако дете може учити у школи шта хоће, само ако родитељи плате обучавање. За бесплатно обучавање деце у школама, побринули су се многобројним. Фондовима, кутабима и коптичким установама. Између вероисловедних школа вредно је поменути школе католичких савеза и редова. Најпосле споменућемо још и школе дошљака: немачких, влашких, грчвих и јерменских, које се издржавају или добровољним прилозима или у опште помоћу. Ове те школе, приватне, народне и верске, држе се мање више чиновничког програма, теи ученике спремају за такве испите. Ну све учење мало задовољава. Рачунајући свеколико становништво заједно са странцима, налазимо, да је од 1000 мушкараца (984 урођених и 16 странаца) само 128 знало читати и гисати, а од 1000 женскиња (988 урођених и 12 странкиња) само 11. Што се самих урођеника тиче знало их је од 1000 читати и писати само 885, а од 1000 женскиња, само 1.

Нешто боље стоји доњи Египат. Ту од њих пет, један зна читати и писати, а четворица то не знају, а у горњем Египту један зна читати и писати, а четрнаесторица то не знају. Што се пак жена. тиче у целом Египту на 1888 неписмене, долази тек једна писмена: Право рећи за женскиње у Египту и не постоје школе.

ан —екк— ————