Učitelj

412 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

тија. То је објавила стручна критика код пишчевих земљака. Ми се можемо само поновити, што добисмо у српскоме преводу тако дра-

тоцену књигу. — У њој се живим бојама слика живот Француских приморских рибара. Ну те боје нису веселе, оне су тужне и суморне онако исто, као што су и сама природа и живот, који оне сликају. Необично природно сликање нас задивљује и ми чисто гледамо пред собом ту кршну и пусту обалу. Али што томе опису даје дражи, јесу онај верно оцртани патријархални живот рибарски, она простонародна чистота, а нарочито она морална снага, којом се одликују главнија лица у спису. Ми симпатишемо тим безазленим људима, и поштујемо њихове необичне напоре у животној борби и њихово измирење са судбом. По нека светла епизода сине кроз књигу као сунце кроз. кишу, да се по том природа још гушће наоблачи. Није ни чудо, што је евршетак романа и сувише тужан. Нас боли јад и жалосна судба лица, која нису крива за тај свој удес, но природа и неумитне прилике, и боле нас њихове чисте, али ненамирене жеље у борби с елементима.

Т. Воћке и воће. Написао Благоје Д. Тодоровић Са 268 слике у тексту. Стр. УШ и 452. — За подизање и унапређење наше привреде ово је дело од недогледно корисних последица, ако се пажљиво проучи, и по њему још пажљивије буде поступало. Оно је намењено рационалном гајењу нашег воћарства и његових прерађевина, те гране наше привреде, која сама доноси нашој земљи годишње преко. 15 милиона динара прихода. Воће се у нас сади у великим размерима, али то се не негује онако, како ће бити што пробитачније, што крупније, боље и издржљивије, а тиме и за приходе наше повољније. Књизи је циљ да нашу досадашњу воћарску привреду реФормише и упути је напредним правцем. Осим чисто стручне пољопривредне садржине, књизи је додат и научни део о саставу, грађи и животу воћака. Дело обухвата све, што је за једнога паметног и вредног воћара довољно, да унапреди евој предмет. Нарочита је пажња поклоњена: каламљењу, које је добило највећи део књиге. Све послове у воћарству, а нарочито у навртању објашњују многобројне, врло јасне слике. Ово воћарско руководство препоручује се много и школама и учитељима ради одгајивања доброга воћа око школа и по школским вртовима, као и ради утицања у том правцу на ученике, а преко ових и на сеоски народ наш. с. с. с.

#

Савети сеоској учитељици, од М. Големовићке, Београд 1899 Стр. #26. ц.2 Издање задужбине Дим. Николића Беље.