Učitelj

ПРОСВЕТНЕ · БЕЛЕШКЕ 803

„Дита Инокентија, са неколицином свештеника, г. Генчић мин. унутр дела председника општине г. Пантовић, референта за основ. наставу г. Јову Миодраговића, „надзорника нар. школа за град Београд г. Милоја Влајића и доста професора средњих школа и учитеља основних школа београдских. Беху још присутни и двојица „Босанаца са госпођама а и неколицина београдских трговаца међу којима је на, првом месту господин Ник. Кремановић.

Госте је поздрарио језгровитим говором г. Л. Лазаревић управвик овог за"вода нагласивши да тако обилата посзта и јако интересовање г.г. посетилаца даје снаге и издржљивости управи да и даље истраје у бвоме ташкоме послу. А шт» „је ве завод одржао и унапредио заслуга је Њаово: Бељичанства Краља Алек-аноара 1. који је највећи његов приложник и добротвор, па с тога и узвлкује: Да живи Њстово Величанство Краљ Александар Г, на. што еви присугни поновитше тај узвик. После овога настао је испит деце из [. групе. Њах је испитивао г. Миладин Љујић учитељ ове школе, Деце је било свега 26 и мушких и женских у сб», „трупе. Другу групу испитивала је госпођица учитељица исте школе. Сва су деца лепо одговарала а зато се има захвалати великом труду, истрајности и раду гови. Љујиће и госпођице учитељице. Нека су од ове дечице лепо читала и причала ма да они ништа не чују ни друге ни себе, али ипак истрајан рад учинио је те су ова јадна дечица стекла говор који ће их колико толако ириоближити околини и учинити им велике корасти у жавоту.

Мепат је трајао 1 сахат после кога еу се гости разишли задовољни услехом и радом у тколи, _

Вредно је поменуги и њ»хове ручне радова мушке и женске, од којих са снарочито истичу разни вегови и др. женски рздови и коричење књига које су опет радили мушкарци. Овај је рад тако леп: и прецизно рађен да никако не би рекли да то није радио какав вештак коричар.

За похвзлу су како одлачан рад тако и чистоћа у заводу, што се опет има -захвалити г. Л. Лазаревићу управнику овог завода.

Желимо сваки иапредак овоме корисном и племенитом завиду.

Чеси против учитељских приправница. Педагошки чешки листови дижу свој глас противу постављања приправница и учитељских помоћница. „На извесној школи“ веле они, упојавила се недавно нова учитељска „снага“ — приправницљ или помоћница. Старији ученици могу је још и боље познавати, јер је из те исте школе ивашла пре сравмерно кратког времена. Све до скора била је код куће својјих родитеља и сада је протекцијом меродавних чинилаца постављена за при"правницу. -

Те наше рриправнице рекрутују се ода свуда. Али махом су то деца про"ттекције. > ј

Индивидуе, које. се не:би трпеле ни у једном позиву људском, с допуштењем надлежних школских власти сасвим спокојно угњетавају омладину (лушевно, са често и телесно), и под шменом „учитељице“ бацају блато на узвишени образ „правога „васпитача омладине“.

· Јот пре' педесет зодина, "творац народног програма чешког неумрли Карло ХХавничек. Боровски, рекао. је. ово: ПМолавимо вазда са тога становишта, да се наше млшколе не дају друкчије поправити, до ли тако, ако се наши учитељи и најнижих школа буду ивједначили и платом и обравовањем са осталим државним чиновници-

_ума. Ми не:тражимо ништа мање, него да сваки учитељ, и оне најниже школе, свр-

шиши високе. стручне школе исто.тако, као наши свештеници, правници и лекари.