Učitelj

7118 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

сваки зна, да ову прву тачку из прогр"ма није Јовићу упутству обухватио, већ само другу припрему за читање и писање. Ову прву тачку лепо је разрадио пок. Јоксим Ст. Марковић у „Просветном Гласнику“ за 1888 год. Министарство просвете добро би учинило, да. ову ствар одавде прештампа и свима школама пошаље. Ова Си књижица више користила но многи уџбеници.

Да ми не би ко год пребацио, да сам овим и нехотице теретио учитеље, јер до њих стоји да ову ствар поправе, одговарам, да ни овде нису учитељи криви, јер се ови држе упуства, које је званично одобрено и препоручено, да се по њему ради. Нико није невежа, кад“ га званична упуства странцутицом воде. Молим, да ме нико криво не разуме.

Из овога што је до сад речено, може сваки видети за што не ваља писање у основној школи, и шта треба чинити па да се оно поправи, те да се почетној настави боља и солиднија основица даде.

Још само неколико напомена. па сам готов с“ одговором на постављено питање.

1) И Словарица и Буквар треба да се удешени са писаним словима. Словарица да има код сваке слике бар по 3—4 речи за вежбање. Оне „тешке речи“ из Буквара. да дођу на крају Словарице.

2.) Читанка за П раз. да буде курзивним словима израђена; за ШП раз. штампаним словима, а за ГУ раз. да имаде текстова и штампаних и курзивних и писаних. Бар четвртина Читанке за ТУ разред треба да има чланака израђенит Бас 11116, да ученици учеи читање раззих рукописа. (А књига писмени састави треба да, је сва тако израђена, а не овако писмени састави — штампани текст!)

3) И у Буквару и у свакој Читанци треба да има цела азбука лепо исписана деци на углед. Кад деца не виде целу азбуку ниу Буквару ни у Читанци, где ће је видети и како ће знати лепописати 2

4) Ђаци [ р. 1“ да имају што веће таблице и што боље писаљке (крижуље). Не треба допустити, да ђак пише по таблици са. незашиљеном писаљком или са малим парчетом, које се не може лвпо ПИ

5.) Шисанке бр. 1 и 2 треба да имају по један ред угледних. црта, слова, речи и реченица. Остале писанке не треба, да имају те угледне редове за прегледање. [ р. да пише писанке бр. 1и 2, пП број 3, Ш бр. 4. а ТУ бр. 5. Многи избегавају писанке бр. “. и5.И то је погрешка.

6.) Писање прописа треба вршити само у школи, а врло ретко“