Učitelj

ЕЊИЖЕВНОСТ 189

је све јаче у Белгији, где је клерикална странка још једнако снажна, и чврсто организована, но у Холандији, где је победу вероисповедном правцу извојевао савез између протестаната и католика, који не може бити дуга века. -

46 —— —

КЊИЖЕВНОСТ

—д>-—

Реферати о домаћим вњигама.

Савети и поуке за младе учитеље од Крсте Јонића учи. теља Издање дворске књижаре Мите Стајића. Београд. Цена 0:50 дин. Штампарија код Проснете 2' стр. 41.

—-8>— <

Ову је корисну књижицу удесио г. Јонић по неким немачким изворима као што и сам на првој страни своје књижице наводи. Да изнесемо укратко садржину њену.

На првом се месту говори о учитељском позиву, а затим о учитељевим особинама; о ступању младога учнтеља у живот; о понашању

_ учитељевом у служби; о учитељевом раду на свом даљем усавршавању; о учитељу у раду на васпитању и настави; о учитељу ван школе његовом положају према општини и друштву; о учитељу као мужу и домаћину; о учитељу према претпостављеним и о учитељу као војнику.

Из овога краткога извода лако ће читалац видети како је овде укратко у главном све обухваћено што се учитеља и његова положаја, · тиче. Сви су одељци кратки али збијени и пуни савета и поука, нарочито млађим учитељима који први пут ступају у јаван живот. Нарочито је јасно оцртан, позив једног учитеља са свима тегобама аи важношћу посла којега се лаћа млади учитељ. У одељку под натписом: О учитељским особинама, писац је особито лепо и прегледно изнео које су све особине потребне једном учитељу па да буде добар и ваљан. То се исто може рећи и за одељак о ступању младога учитеља у живот, у коме ву такође јасне а кратко оцртане прилике у којима ступа млади учитељ у јавни живот, и на шта треба да пази, шта да ради, како да се креће, па потпуно одговори тешком али уввишеном позиву који је себи изабрао. На једном месту врло лепо каже: „Не ваборави где си и с ким си, јер си учитељ. Не чини ништа, што не сме твоја мати ако је ту, чути и видети, а да пред њом не поцрвениш“.