Učitelj

8

и учитеља тако и према свима факторима од којих зависи школа и учитељ, саопштавати их у листу, на збору, Управи Мт. Д. долазити уредно на зборове, узимати учешћа у свима питањима која се тамо претресају, износити своје искуство, своје практичне и теориске погледе и закључке на васпитни рад и школску праксу, агитовати за удружење, придобијати утемељаче и добротворе, изналазити срества и начине за његово напредовањи и потпомагати га у свему што би било од користи како по углед његов тако и по рад на општем напретку.

Поред свега онога што смо напред рекли шта треба да подстиче учитеља да приступи колу свога удружења додаћемо још и то дасун прилике за рад и развитак удружења данас куд и камо повољније него што су биле онда кад се оно заснивало.

Кад су образовани први зборови Учит. Удружења постојали су закони који су свако слободно зборисање и са"стајање забрањивали, министри просвете и остали меродавни фактори не само што нису ишли на руку развитку и напретку Учит. Удружења него су му чинили сметње. Својим растисима они су достављали општинама да не смеју даВати новчане помоћи учитељима кад иду на збор, забрањивали су држање зборова у радне дане и празником за време службе, препоручивали стараоцима школским да не. пуштају учитеље на зборове без дозволе и т.д. а данас закон о зборовима и удружењима даје пуну слободу састајању, измењивању мисли, кретању и раду, Министарство Просвете иде на руку да се удружење може слободно раз_вијати, препоручује упис у његово чланство, препоручује његов орган као добар лист за стручно усавршавање, тражи мишљења од управе удружења о многим питањима која се тичу школе и просвете и стара се да се удружењу очува онај углед који је оно својим радом стекло. – -