Učitelj

10

Све нам је сад постало прече од школе и просвете: и војска, и администрација и привреда и судство, а заборавља се да је просвета први чинилац народног живота и да без образовања народног нема ни добре војске ни уређених општина ни округа, ни самоуправе ни привредног напретка.

Изгледа као да је просвета постала неко пасторче у овој земљи. Кад се доносе закони о уређењу њеном све се нешто џимрија и џебрачи. Док се они извојују мора да се води велика борба да се стави у покрет и јавно мњење и журналистика и сталежи који просвети припадају. Мора да се силом отимају позиције са којих ће просвета своје циљеве остваривати. -

Ну не само то и кадсе ти закони извојују и кад добију сву важност и силу на основу устава земаљског ипак се не фермају и не цене као остали закони.

Закон о народним школама и не сматра се као закон, него као неки распис, нека еснафска уредба која важи само за учитеље и оно неколико људи у министарству. Као да њега није Скушштина решила и Краљ потписао. Да је то тако види се по томе што се обилазе и ометају изрична његова наређења. Ето вам одредбе о набавци уџбеника, о "упису ђака, о давању награда за рад у продужним школама и т. д. крњи се право окруж. школ. одборима по којима они одобравају школ. буџете. Министарство финансија меша | се у права и послове министарства просвете и т. д.

А шта да кажемо расписима и наредбама које долазе од Министарства Просвете појединим властима» Ако се препоручи коме начелнику окружном, који се и председник окружног школ. одбора да натера неуредне органе, који су му потчињени, за вршење законских прописа ту се онда гледа прво који је то човек, од каквог је политичког угицаја, да ли је плав или црномањаст. Паако је то какав неважнији човек онда се према њему нешто и уради а ако ли је какав „стуб“ ове или оне странке, њему не може нико ништа. Многи учитељи не примају уредно ни плату а о станарини и да не говоримо, она се ретко где по селима уредно и прима. Препоруке о отварању школа и снабде- | вању потребама врше се врло лабаво. Министарство Просвете ваљда је претрпано жалбама о овоме. Расписи о отва-