Učitelj

пенза. Веле да је ова мисао коју је истакла школска област државе

Квенсланда одавна остварена у држави Викторији а и у јужној и западној Аустралији.

Ове године ће ступити у живот решење Доњо-Аустриског сабора које је донето прошле године по коме се уз бечки педагогиум има подићи једна земаљска учитељска школа за Доњу-Аустрију. Иде се за тим да та нова учитељска школа и педагогиум добију таква лица за наставнике која ће бити на висини данашње науке а за изучавање појединих предмета позваће се најчувенији ауторитети. Тиме се хоће да даде прилика способнијим учитељима да могу поједине предмете студирати у педагогиуму свестрано а евентуално и на универзитету. Педагогиум треба да учитеље на академијско- · семинарски начин даље образује и то да буде као неки факултет _ за учитеље, као што то постоји у Америци. Размишља се још ио _том не би ли се мушка вежбаоница ставила у службу учитељској школи на тај начин да би је полазила поглавито така деца која би се после хтела посветити учитељском звању. На тај би се начин „развио завод који би обухватио притранно, даље, и највише обравање учитељско.

Пруско учитељство, поштујући заслуге некадашњег министра просвете др. Фалка, који је пруске школе 1872 год. преустројио у _ модерном и напредном духу, подигло му је споменик у Хаму у Вестфалској где је он последње дане живота проживео. Споменик има на предњој страни натпис „Фалк“ а на задњој „обновљењу пруске основне школе из љубави и поштовања Пруско Учитељско Удружење“. Тако раде учитељи у Пруској а ми у Србији Да ли ћемо ми коме министру просвете подићи овакав споменикр

Немачко учитељско удружење у Чешкој тражило је од Аустриске владе да се промени досадашњи начин образовања народног учитељства. Тако досад су учитељи њихови имали да сврше осем основне школе средње гимназије и учитељску школу а сада траже да кандидати учитељски морају свршити целу гимназију и | дишњи или двогодишњи курс на учитељској школи.