Učitelj

75

доста јасно извести закључак: да треба рачунати заступничке године при превођењу на нове плате.

Учитељски заступници вршили су све учитељске дужности потпуно као и стални учитељи-це, добијали оцене за рад у школи и сносили све одговорности као и стални, па није право не рачунати им те године и тај рад ни у шта, јер су они онда, према свом раду, фактички били прави _ учитељи-це. Ако им се не урачунају ове заступничке године за повишицу плате, они ће имати да служе по 7 година за повишицу од 250 дин. Служиће 12 година за две повишице, док су се по Новаковићевом закону за 12 година добивали три такве повишице. Није ли то јасно да млађи учитељи новим законом у плати ништа не ПИ ају 2 Добијају само после 12 година.

Ш. Превођење наставника на нове плате.

И превођење наставника основних школа на нове плате по нашем мишљењу, и мишљењу свих наставника, извршено _ је неправилно на штету наставника и стварајући врло рђав преседан: да се одузима и потире оно што је ранијим законом стечено, што је било и прошло, и ако то садањи закон не дозвољава и не тражи. |

По чл. 33. закона о народним школама „За прве две повишице служи се по пет година, а за остале по четири године,“ При превођењу наставника на нове плате |. јануара ове године, министарство просвете урачунало је за прве две повишице по 5 година и оним наставницима који су по (Новаковићевом) закону од 1882 год. и за те прве. две повишице служили по 4 године, да би тако наставници после 26 година службе добили највећу плату.

(Ово превођење наставника на нове плате требало је

да буде тачно и прецизно регулисано прелазним наређењем