Učitelj

БЕЛЕШКЕ

Отварање Универзишета. 2. ов. мес. извршено је свечано отварање Универзитета у присуству: Краља, Престолонаследника, владе, народних посланика, нарочито позваних гостију из Београда и са стране и омладинских изасланика.

Нови Председник Гл. Просв. Савета. За председника Главног Просв. Савета постављен је указом Његов. Велич. Краља а на. предлог Г. Председника Мин. Савата и Мин. Просвете Г. Сава Урошевић професор универзитета.

Ванредни чланови Гл. Просв. Савета. За ванредне чланове Гл. Просв. Савета постављени су и за ову годину г. Урош Благојевић и Мих. П. Милошевић учитељи овд.

Погрешно Тумачење закона. „Политика“ у свом 598. бр. доноси овај чланчић под насловом: Погрешно тумачење закона који се потпуно поклапа с нашим чланком у овој свесци „Учитеља“ под насловом Спорна питања у закону о народним школама.

Закон нема повратне силе. Овог се правног принципа држе сви образовани народи, али се код нас тај принцип обилази, а нарочито кад се неко хоће да оштети. Учитељи су канда осуђени да увек извлаче дебљи крај. Над њима се примењују закони како се коме хоће; они су, изгледа нам, пасторчад у нашој чиновничкој хијерархији. Да је тако, доказ су нам они силни протести од стране и млађих и старијих учитеља а о неједнаком примењивању закона народним школама.

Чл. 33. закона о народним школама говори о платама и повишицама учитељским. По томе члану, а његовој другој "алинеји, повишице су уређене тако, да: „за прве две повишице служи се по пет година, а за остале по четири године“, тако, да: „у почетку 97 године учитељ добије плату, од 3000 дин.“ (четврта алинеја тога члана). Јасније одредбе законске не може бити; јер, по њој, учитељ мора одслужити за прве две повишице по пет година, па да добије прву и другу повишицу, а за трећу, четврту, нету и