Učitelj

138

Овакав рад г. Ђурковића за сваку је похвалу а и окр. одбор предложио га је г. Министру за награду.

Утемељачи Учит. Удружења. Г-ђца Даринка Берићева, учитељица у Смедереву уписала је за члана утемељача Учитељ. удружења, своју сестру поч. Јелену Берићеву, бив. учитељицу у Голубинцима (Срем) и утемељачки улог у 50 дин. положила је благајни Учитељског Удружења. Нека јој је хвала за то а пок. Јелени вечан спомен!

Г. Мих. Грујичић, учит. овд. послао је Главном Одбору Учитељског Удружења 50 динара у сребру с овим писмом: „Ценећи задатак и рад Учитељскога Удружења, данас на дан трогодишњице смрти моје рано преминуле кћери Милеве, ученице УП раз. гимназије (рођене у Барошевцу, окр. београдског 5. јануара 1886. а умрле у Београду 30. септембра 1902. год.) полажем каси Учитељског Удружења педесет динара у сребру са жељом да Главни Одбор уврсти Милеву у ред чланова утемељача Учитељ. Удружења“. Овим добрим делом г. Грујичић је створио трајан споменик својој доброј и племенитој кћери и потпомагао је и Учитељско Удружење у вршењу његових културних задатака. Нек му је хвала за то а његовој рано преминулој кћери нека Бог дарује рајско насеље.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

| —_ ЗАПИСНИК

| састанка ХХП Учитељ. Скупштине држате 1. августа 1905. год. у Београду.

Председник Скупштине отвара П. састанак у 3:» часа по подне.

Прочитан је и примљен записник ]. састанка.

Прочитани су неколики брзојавни поздрави упућени 0 штини из разних крајева Србије.

Председник напомиње да је на дневном реду читање извештаја Гл. Одбора а по том Надзорног Одбора и Управника Школског Музеја. Пошто су ови извештаји штампани и раздати свима члановима скупштине, председник пита: је ли вољна скупштина, ради бржег рада, да ове извештпје, по досодашњој практици, упути