Učitelj

445 ПРЕД РЕВИЗИЈОМ НАСТАВНОГ ПРОГРАМА

Питање о изради доброг програма за народне школе спада у ред најтежих дидактичких питања и оно још није повољно решено ни у другим далеко културнијим земљама. И тамо се води још јака борба о томе. Многе учитељске скупштине претресале су то питање, дискутовали су о њему научни зборови, писате су толике расправе и израђивани многобројни пројекти. Једном речју око решења тога питања поломљено је много копаља и утрошено доста времена па ипак је још оно остало нерешено потпуно.

Код нас се такође доста бриге улагало око решења овог питања али није постигнуто никаква успеха. У осталом није се код нас ни полазило вазда с правилне тачке гледишта за решавање овог питања. Израду наставних програма предузимали су или чиновници Министарства Просвете, који су покадшто звали у помоћ поједине учитеље или професоре, те су њима помагали при изради њиховој. Или је Просветни Савет сам израђивао планове и програме без учешћа других меродавних фактора.

Изгледа да се у последње време пошло правилнијим путем. Министарство Проствете упутило је један акт Учит. Удружењу да оно на својим зборовима претресе данашњи наставни програм и преко Главног Одбора тражило да му се пошље мишљење о ревизији његовој, а без сумње ће тражити мишљење и других фактора.

Како је то питање врло тешко, важно и деликатно и како оно засеца у круг решења државних питања то је заиста неопходно нужно да што више јавних чинилаца узму учешћа у решењу његовом и само се оно тако може решити правилно јер израда тога посла нити је само ствар врховне централне управе, нити су ту једино учитељи меродавни, нити је надлежан за то само Просветни Савет нарочито данас при оваком уређењу своме. То дело треба да буде резултат рада многих просветних фактора. И Министарство и Просв. Савет и Учит. Удружење и управе