Učitelj

447

Пре него што одговорим на питање шта треба да буде задатак наставног програма да видимо шта је то настава и какав је њен задатако Многи бркају наставу и васпитање. Пуно је људи који верују да се наставом даје све постићи да је настава довољна да препороди васпитаника да од дивљака створи човека. Настави се приписује велика моћ. Међу тим настава је само једно од многих средстава за остварење највишег васпитног задатка: развијања јаке моралне воље.

Највећа је махна данашњем нашем васпитању што не води рачуна о развитку воље, акшивности духа, спреми васпитаниковој за живош.

Новија педагошка школа која се назива из пијетета према философу Хербарту и Хербартијанска истакла је као. врховни принцип васпитања: образовање јаке моралне воље, моралног карактера. |

Воља има ова два најглавнија елемента: убеђење и поступање. Убеђење које не пређе у вољу мршво је. С тога

се и каже; знање које није прешло у вољу није никакво знање; то је гомила еспапа која лежи у магацину без употребе, или: то је мртво слово на хартији. Поступање је последњи акт воље који даје обележје животу. Да би убеђење могло прећи у вољу треба да је заогрнуто осећањем а осећања се развијају интересовањем. Ако неко нешта не мари, не интересује се за неку ствар, ту нема ни убеђења. Само таква знања која су кадра да изазову што јачег интересовања имају вредности за васпитавања и Педагогика само о таквим знањима води рачуна.

Да би знање или убеђење које се наставом даје ђацима могло прећи у вољу треба да одговара аперцептивним моћима т. ј. да је приступачно духу детињем. Оно што дете не разуме и што није приступно његовим аперцептивним моћима то не само што не може прећи у вољу него се не може ни одржати трајно.

Да би знање, које се даје наставом, било приступачно деци и да би могло прећи у вољу треба да одговара ступњима дечјег духовног развитка.

Ступњи духовног развитка у главном ово су: од !

до 3 године влада радња рецепције, од 4—6 репродукција,