Učitelj

Па ВИ НЗ о

У

289

учитеља хтео је да се Савезу даде и политички карактер, други су доказивали да Савез треба да очува само свој професијонални карактер. Нису се сложили и — настао је расцеп. Социјалисте су се издвојили и образовали засебну социјалистичку организацију. После годину дана и сама социјалистичка учитељска група поцепала се је на две оделите социјалистичке учитељске организације, и тако саду Бугарској постоје три учитељске организације, свака има свој програм и свој орган, преко којих се највише пише и доказује о томе која је од тих група најреакционарнија. Коме није јасно да рад ни једне од ових група не може да буде прави израз свега учитељства> И коме није јасно да у таквом случају не може ни бити никаквих изгледа на постизавање успеха 2

Удружено учитељство у Србији има још много и много да ради на остварењу свога задатка. Још многе и мпоге тежње и жеље учитељства у Србији чекају своје остварење. Али оне се могу остварити само тако ако је рад представника удружених учитеља свакад прави и истинити израз свега удруженог учитељства, а то никако неће и не може бити ако се допусти да се у рад Учитељског Удружења уносе и политичке тежње његових чланова, па у томе тврдом уверењу и велимо: одстранимо сваку политику и политичку партију од Учитељског Удружења.

Уношење политике у Учитељ. Удружење неће донети ни удружењу ни учитељству никакве користи. Од тога се могу очекивати само штете.

Вредност некога члана Учитељ. Удружења треба чланови удружења да процењују по његовој вредности за удружење, а не по његовом политичком опредељењу. Тако је било за минулих 25 година, па тако треба да будену будуће.

Учитељско Удружење имаће успеха, па и вредности и угледа само дотле, док оно остане само професионално удружење, док служи само интересима школе и учитељства, а никад и ни мало и циљевима политичких партија.

Нека нам је сваки удружени учитељ и мио и драг без погледа на његово политичко опредељење.

Одајмо пошту и заслужно признање свакоме другу у