Učitelj

27)

рђавога времена баве у ходнику. Разуме се, да учитељ треба онда да буде међу својим ученицима и да не пропушта непоправљену ни једну језичну грешку.

У старијим разредима (ШиТМ) постоји и по програму писмено исказивање научених чланака ма из кога предмета. После поступности у овоме раду, преписивање из књиге и диктирања, наступило би самостално исказивање мисли из датога задатка. Ну пренаглили бисмо, ако бисмо нпр. одмах рекли ученицима: „деде, напишите приповетку: „Све, све, али занат“. Ученици би у оним крајевима, где народни језик знатно одступа од књижевнога, правили велике погрешке, те од оваког писања не би било велике вајде.

И овде мора да буде неке поступности, која би од прилике текла овако: — Куда је пошао неки цар — Да се шета по море на лађу! — Кажи све! — Неки цар пође с'с жену с'с ћерку да се шета по море на лађу! — Је ли то лепо казано2 — Није! — Кажи ти лепше! — Неки цар пође сс жнном и с'с ћерком да се шета по мору на лађи. — Још није лепо! -— Кажи ти лепше! — Неки цар пође са женом и с ћерком да се шета по мору на лађи. — Сад је лепо! Кажи ти још једном тако исто! Ти! Ти! — Хајд сад то шако запишите !

Помоћу оваких кореговања погрешака могућно је исписати потпуно правилно целу приповетку. Кад се ученици мало боље извежбају у говору и писменом исказивању мисли, треба по неколико реченица или цео одељак одједном да корегују, па да напишу, а доцније и неки мањи цео чланчић. Круна целокупног успеха и у писмености и у говору била би, кад би ученици без утецаја свога наставника самостално написали неки чланак без икаквих језичних грешака. После оваког писања треба измењати писмене саставе, па да сами ученици изналазе погрешке. За овим треба и учитељ да прегледа и поправи језичне и стилистичне грешке.

Градиво за овака вежбања у писању и говору не треба тражити само у настави. Има пуно прилика да ученици нешто виде или чују и на другом месту ван школе, нпр. ишли су у цркву, на сабор, на вашар итд. Свуда су по нешто видели и чули. Ето вам прилике, да ученици испричају и напишу све што су видели и чули. Најзгоднији су

208