Učitelj

298

рочито су за штиво згодне епске народне песме и народне приповетке, јер оне својом простотом привлаче ученике, а написане су лепим српским језиком. Нарочито епске народне песме треба што више читати у новоослобођеним крајевима, јер се у њима најслабије одржало предање о старој слави и величини српској.

(Осим вежбања у језику самим читањем, нарочито је згодна вежба у правилном говору при пропштивању и препричавању прочитаних чланака из читанке или друге књиге. Али при овоме послу не сме да страда облик исказивања на рачун садржине, нити садржина на рачун говора. У првом случају не би било вежбања у правилном српском језику, а у другоме би се развијала фразеологија. Садржина и њен облик морају бити у складној целини, у хармонији. Има наставника, који обраћају пажњу само на садржину и пазе да сео њу не огреше. Они сматрају да је облик исказивања безначајан, па или не обраћају никакву пажњу на њега, или пак обраћају недовољну пажњу. Има и таквих наставника, који при пропитивању толико цепкају питања, да се често ученички одговори своде на „јесте“ и „није“. Ову грешку чине неки из невештине, а неки из бојазни да им се не пребаци механизам у настави. Зна се да је механизам без разумевања научена садржина, а ако је предавање било по дидактичким правилима, онда ту не може да буде неразумевања и механизма, и зашто онда не бисмо пустили ученика да што дуже говори» На овај би се начин ученици више вежбали у мишљењу, а нарочито у одрешеном. слободном и самосталном говору.

(ООпажа се да ученици правилније говоре кад препричавају неку приповетку или друго што су у школи чули или из књиге прочитали, него кад причају неку приповетку коју су код куће од родитеља или других старијих чули. Узрок је овоме сасвим разумљив, јер слушајући у школи или читајући неки чланак из књиге, ученици у неколико запамте и саме речи и ред речи у реченицама, а код куће им се прича баш оним погрешним, локалним српским језиком.

Зато су оваке приповетке врло згодне за поправку језичних грешака, те треба чешће терати ученике да у школи причају оваке приповетке. Али је згодније, да се ове при-

поветке причају онда, кад се ученици за време одмора због

=== ~==л>=о=озвквивакасааваан каса сова ас ос. - ~