Učitelj

560

И доиста, у Коменскога се још тада зачела мисао о рационалнијем учењу језика и бољем поучавању омладине уопште; а то је и дало правац свему даљем и учењу и раду његовом.

У то време била је најчувенија велика школа у Херборну. Дух који је вејао у тој школи у многоме се слагао с принципима „уједињеног братства“ чешког, којем је Коменски припадао. Дакле по осталим великим школама владаше нерад и распуштеност сваке врсте, „Херборн беше седиште смирености, побожности и вредноће.“ У тој школи (беше гимназија са шест разреда и још четири факултета, | од којих беше најчувенији богословски. Зато Коменски оде у Херборн и упише се на овај факултет. Од свих учитеља | овде најбољи му је био Хајнрих Алстед. Тада му је дошло до руке и у то време најчувеније Ратихово дело о поправци наставне методе, које је младога Коменскога још више подстакло да о овоме размишља. Из Херборна оде на Хајделбершки универзитет, а одатле је предузео један пут по западној Европи; али се на томе путу РОА и врати се у отаџбину пешке 1614. године.

Кад се узме, да је учење у латинској школи почео 1608, онда излази, да је све редовно учење Коменсково на вишим школама трајало шест година. И за то време он је савладао сву ону количину знања, коју после видимо у њега, и у томе су се времену зачеле и све оне велике реформаторске „идеје, које су га после покретале на рад целога живота његова. А да би се што боље спремио за учитеља и просветитеља народа свога, он још сад смисли, да покупи и изнесе све благо језика његовога. Зато почне да скупља грађу за један велики чешко-латински речник и на томе је послу после неуморно радио пуне 44 године.

По повратку у Моравску Коменски добије најпре за учитеља школе уједињеног браства у /лрерави. Ту је сад имао још више прилике да размишља о отварању школа и о поправци методе учења. Тада је написао правила о лакшем учењу језика. После две године се запопи и оде

1 И сав овај огроман труд Коменсков прогутао је пожар! Кад је 16256. године, за време несрећног тридесетогодишњег рата, спаљена варош Лиса, онда је изгорела п штампарија у којој се ово монументално дело било почело штампати

и с њом и сав рукопис!... Колико Је Коменскоме тешко пао овај губитак, видећемо |-

доцније из његових властитих речи.