Učitelj

754

утврђеном плану вршити овај свети посао. Али нама је немогуће сада овоме приступити јер би нам одмах требао бар дупли број учитеља и школских зграда, него што их имамо, не узимајући друге околности у обзир. Немогући за сада извести обазезно похађање основних школа, остаје нам једино да се позабавимо питањем: не би ли са овим постојећим бројем учитеља и постојећим школским зградама учинили што више за нашу писменост, како по квалитету тако и по крантитету. Моје је уверење да се у томе доста може учинити, и да се ширење писмености према нашим приликама у масу народа може вршити у главном у три правца:

1.) преко ученика, који би редовно походили основну школу, |

2.) преко ученика, који би само зими походили школу и

3.) преко одраслих, који нису никако походили школу.

Говорићу о сваком по наособ.

Ширење писмености преко редовних ученика основних школа.

Пре но што би прешли на детаљније излагање овог.

питања да изнесемо једну утврђену истину: да многи ученици, који сврше нашу основну школу не само да не добијају потребну писменост, и не само да ту писменост у доцнијем своме животу не проширују (признајемо да има и изузетака), и оно што су добили кроз извесно време у многоме изгубе, неки се зауставе само на томе да умеју потписати своје име, а неки потпуно све забораве, и изједначе се са онима, који школу никако ни походили нису. Узроци овоме у главноме ову су: кратко време трајања учења у осн. школи и неподесни програми.

При прављењу данашњег програма за оси. школу није се довољно водило рачуна о два најглавнија педагошка принципа: да се у програм уноси оно, што одговара дечјој моћи.

ма а а а ОВА Аво Аба а а