Učitelj

803

хтеву, представа треба да је што јача, а она се дакле у овом случају, потенцира овим посредним путем.

Будући уверени, да смо ово питање правилно решили, ми сада прелазимо на сам мешод изучавања језика. Одмах морамо нагласити: да се учење језика не може постићи изучавањем голих речи, а без њихова везивања у логичке говорне целине — и реченице. Чим се научн реч јак пита се зашто се дете које долази у школу зове ђакр Тако се долази до појма, да се оно дете које учи школу зове ђак — и, склапа се реченица: ђак учи школу и т. д. Сваком изучавању нових говорних представа по група мора прешходшши очигледност као најважнији услов за јасност представа; а свако изучавање односа мора се уз говор и радњом оживошвориша. Радња уз говор — то је најглавнији принцип којега се треба придржавати при предавању српског језика у приправ. разреду. Са раније изнесених психолошких закључака овај је захтев веома оправдан и, више му не треба поткрепљења. А таква метода при изучавању језика зове се т. зв. Гуенова метода. По тој методи ученик сам говорећи ради те тако говорне представе везују за одговарајуће чулне предмете, а радећи уз говор ученик преживљује догађај, који му оставља траг у аперцепцији, и он при репродуковању изговорених, научених говорних знакова, које је радњом оживотворио, бива у могућности да их свагда може репродуковати и то правилно. Пример: чешљати се — ја се чешљам; умивати се — ја се умивам — умивамо; ми трчимо, пишемо и т. д. ученик говорећи ради одговарајуће радње или их мимиком означава као да их ради.

Или: ја идем к вратима; ја затварам врата; отварам прозор; ишао сам да пијем воде; молим, да дохватим писаљку са пода и т.д.

Важно је напоменути, да наставник приправног разреда често, врло често мора заповедаши ученицима да нешто ураде о чему су учила, говорећи уз радњу шта раде.

Нпр. Мети дрва у пећ! (Шта си ти урадио» — Ја сам метуо дрва у пећ). — Покваси сунђер! Избриши таблу! Зачешљај косу! Кажи чичи да звони за одмор! и т.д.

Те заповести издавати сваком ученику посебице у датој прилици, а сваком различите. А пошто тих заповесиш и радња највише има у игри, то се на дечје игре у овом разреду мора обратити осо-

1 Види „Просв. Гл.“ за 1901. г. — „учење живих језика“.