Učitelj

304

бита пажња. Игре мора бити сваки дан, а излета и посматрања такође, а нарочито с пролећа кад природа оживи, те децу треба водити у природу да виде предмете (очигледност) о којима ће се водити разговор, који у главном тече овим редом:

1.) Име предмета;

2.) Од чега јер

8.) Зашта се употребљава»

4.) Радња с њим пли помоћу њега (Нпр. прелажење преко

мосша, махање рукама као птица кад леши, подражавање гласа.

или хода ит. д;

5.) Веза новоупознатог предмета са већ познатим предмешима у околини.

6.) Однос према другим предметима. (У води има рибе и то лети; зими нема. Преко реке има мост да се прелази и Т. д.)

7.) Пошпуно синтшезпрање (концентрација) наученог градива у једну логичку целину, коју сваки ученик-ица у виду причања исприча.

(Н.пр. Из простих расудака, да коњ једе сено, овца сено и т. д. долази општији закључак: да овца, коњ, крава, во, коза зими једу сено, а лети пасу траву. (Зашто зими сено, а лети траву») Из простих расудака да је пећ за ложење; да дрва дају ватру; да се палидрвце пали! да се зими грејемо -— долази опис веле те ствари: да зими ложимо дрвима пећ да се грејемо. Ватру ложимо палидрвцем и ситним дрвцима. Лети не ложимо ватру јер нема снега, па није хладно, већ је врућина јер греје топло сунце, а дани су дуги ит. Д.)

9. Генеза сваке ствари Треба. да је пошпуно изведена. Пример: Од семена, које бацимо у поорану земљу никне кукуруз. Кукуруз кад сазри, оберемо па однесемо у воденицу те самељемо па добијемо брашно. Од брашна месимо броју и правимо качамак. А проју и качамак једемо устима и зубима, те се хранимо. — Зими се возимо на саоницама јер има снега, а лети на колима и т.д. Дрвеће у пролеће олиста јер греје топло сунце; зими не листа Јер је хладно. и Т. д.

Нигде се ваљда не може боље применити позната изрека:

„учитељ је душа школе“, као при раду у приправ. разреду, јер: он овде отпочиње говор, он запиткује, заповеда, смеје се и шали с ученицима ; он распоређује игру и радњу; он оживљује цео разред својим веселим изгледом, каткада и својим хумором, нарочито у игри. Учитељ овог разреда треба да се тако рећи подетињи у из-