Učitelj

815

школе не би биле јавне, пошто ни оне немају плана. Затим је примљен предлог да се при стечају од учитеља не траже сведоџбе о политичком владању. Учитељску резолуцију одбор је темељно проучио. Преко неких тачака резолуције одбор је прешао, јер захтјевају измјену темељних тачака уредбе. У другим тачкама В. П. С. одлучује, да замоли привремени одбор учитељског удружења, да чим прије донесе нацрте за мировински фонд, за дисциплинарна

правила и наставни план; ове нацрте да пошљу епархијским просветним савјетима на претресање.

Прмљена је 13. тачка резолуције да се упражњена мјеста попуњавају квалификованим учитељима, само старији опробани учитељи да остану и даље у служби.

Примљена је 15. тач. резолуције да се не примају учитељице с клостерском спремом. Велики П. С. спреман је основати српску учитељску школу, зато је изабрао одбор, који ће испитати заоставштину Катарине Јовановића, која је у ту сврху уложила код Матице Српске 15.000 форинти.

Предлог учитеља, да се утиче на општинске одборе ради шиљања дјеце у српске школе примљен је такође,

По реферату г. Р. Д. Дамјановића о школској Матици, В. П. С. одлучио је, да се не оснива нова установа, него да исти савјет

створи школски фонл, у који би улагала извјесну суму новаца и Просвјета.

У погледу завјештаја Ристе М. Тузлића (1862) од 40.000 круна за фонд српске гимназије који је нарастао на 169.309 кр. и лежи код владе, одлучио је, да се умоли заједничко министарство да овај легат преда В. П. С. на руковање.

Прва скупшшина Учштељског Удружења. У данима од 25 до 29. априла ове године држата је у Сарајеву прва скупштина Српског Учит. Удружења у Босни и Херцеговини на којој су примљена дефинитивно нова правила Удружења, израђен нацрт школске и дисциплинске Уредбе, наставни план и програм за срп. основне школе што ће се све предати В. Просв. Савету на даљи рад.

На овој скупштини било је око 70 срп. учитеља-ца из Босне и Херцеговине а присуствовали су и изасланици Главног Одбора Београд. Учит. Друштва из Србије. Они су поздравили скупштину од стране удруженог учитељства у Краљевини Србији.

БРНА ГОРА Нов закон. М Црна Гора добила је нов закон о народним школама, који у ономе личи на наш закон. ИМ по овоме закону