Učitelj

816

уведена је обавезна настава са казнама за недавање деце у школу. Продужне школе су обавезне за сваког ђака, које ће се отворити свуда где има 20 ученика. Похођење тих школа траје од 1. октобра до 1. марта недељом, празником и четвртком. Учитељи добијају награду за рад у продужним школама по предлогу надзорника. Стални учитељи могу бити само они који имају квалификације. Оцене су: врло добар, добар и слаб. Ко добије две слабе оцене губи службу или иде у пензију ако има 10 год службе, а ко добије једну слабу, премешта се за казну у друго место. Плата учитеља је од 960 круна до 2400 круна, коју добије после 26 година службовања. Школски надзор је такође уведен. Надзорници, у недостатку стручних људи са академском спремом, могу бити и спремнији учитељи народних школа.

У прелазним наређењима даје се већа вредност учитељима који имају пуну спрему (4 раз. гимн. и учитељску школу), него онима који су свршили призренску или цетињску богословију, тиме што се првима од марта даје 240 дин. повишице, а другима 180 дин.

Неквалификованим учитељима се у неколико одузимају стечена права, јер онима, који немају 5 година службе, законом се забрањује полагање учитељског испита због чега морају остати вечити заступници! Ту је учињена једна неправда. Што се тиче срачуњавања повишица и др. прелазних наређења више је прецизиран него наш закон, тако да неће бити разних тумачења као код нас.

Закон је ступио у важност од 1. марта и министар је већ издао и извесна упуства за увођење овог закона у живот.

# УРЋРСКЋ

„Доброшвор. Чувени милионар Лазар Дунђерски дао је 150.000 круна да се у Будимпешти сагради интернат средњих школа га Српкиње из Угарске. Ово није први пут да је овај добротвбр дао на просвету. Он је раније такође дао 100.000 круна за оснивање српске девојачке средње школе у Будимпешти.

в

Српске народне основне школе. Угарска са Хрватском и Славонијом. На темељу привилегија, које су Срби добили пошто су се доселили у ове земље, остављено је аутономним властима да могу подизати аутономне конфесионалне школе. Ове су школе биле увек на удару политичке власти, која је свим силама радила да их у своје политичке сврхе експлоатише. Ради овога је током времена