Učitelj

157

ном раду прерано истрошили и да би с преданошћу радили, потребно је да одмор школски буде већи, да траје бар 3 месеца и да су празником и недељом са свим ослобођени од свакога рада у школи. Не буде ли био оволики одмор уверен сам, да учитељи и поред највеће награде и деликатности посла и воље неће ни моћи ни хтети радити са одушевљењем, чувајући своје здравље, јер су и они људи, оцеви и мужеви, и онда је боље на овај начин и не почињати, јер ће бити веће штете него користи.

Многи ће рећи да ће слабог успеха бити услед ових честих прекидања у раду. Ја сам уверен да ће то врло мало сметати, ако се буде правилно радило и ако се код ученика буде створило оно интересовање — воља за читањем; и да ће ђаци у те дане кад не иду у школу ипак читати лепе и корисне књиге. Разуме се да се одмах морају створити код сваке школе ђачке и народне књижнице, у којима ће бити све оне књиге, у којима треба чилалац, да нађе све.оно, што му треба и што је лепо. Те књиге треба да буду тако написано да их она с вољом и разумевањем читају. Но ми таквих књига немамо. За то би требало образовати комисију која би прописала, које и какве књиге треба да буду у ђачкој и народној књижници и онда расписати конкурс за израду тих књига и најбоље примали; али не оставити да их школе набављају већ да их Министарство шаље свима школама, па оно нека изналази најподеснији начин на који ће их наплатити.

Према овоме то народно школовање изгледило би овако:

1) У основну школу ступа се по навршетку 8 па до 11. године. Учење у осн. школи траје 4 године. Школска година почиње од 1. септембра а свршује се 30. маја. Рад у Ги П разреду траје без прекида, изузев четвртка после подне и одмора о Божићу и Ускрсу. Ђаци Ш и ТУ разреда имају одмор у октобру месецу 20 дана и у месецима новембру,