Učitelj

а

825

Али нека нам је допуштено, да у томе учинимо једну напомену, наиме, да се то приказивање не сме вршити насумце; јер каква је корист одотога кад се из масе ових књига узме буди која без довољно избора и прикаже у коме листу. Треба, дакле, у томе раду познавати добро све оно што се у извесној струци изда; треба бити добро у томе обавештен и, у строгом избору, изнети главну садржину дотичних дела која су од веће вредности, изнети у главноме оцену њихову, и на тај начин, пратећи стално јављање нових књига о извесном питању и без прекида обзнањивати нов преглед. Тако ће се моћи сваки онај користити и ако није у могућности, да сам сва та дела има при руци; или, може бити, знајући тај језик на коме су изашла приказана дела, може, према својој симпатији или нарочитом интересу према изнетом приказивању и оцени, неко од њих набавити.

У том смислу ми ћемо покушати да из области Психологије прикажемо 7 списа који су од нарочитога значаја, а тичу се врло важнога питања о одношају Пела и душе, то јест, основнога проблема: у којој свези стоје душевне појаве са мозгом. Свих 7 књига су на немачком језику.

1

ТУ. Зсћирре, Пет Хигаттепћатуд от Гер ита Зееге, даг бгитартодет дет Разусћоћодле еће. Ветутат- Илегбадет.

В. Шупе, Одношај између тела и душе. Основни проблем из Психологије. (Гранично питање између живота и душе).

Рад је подељен у две главе. Прва говори о стању тога питања, а друга о покушају његовога решења. Међусобним утицањем тела на душу и обратно не да се ово питање решити; јер кад једна ствар на другу дејствује, то ниједна од њих не означава њихово јединство. Увек остаје нерешено, одкуд то, да увек баш ово једно тело на ову једну душу, и ова једна душа на ово једно тело може дејствовати. То је чвор који се никад не може разрешити, кад се пође са просто дуалистичкога гледишта о двојству тела и душе. Ту се све своди на произвољну диалектичну вештину која није ретка у покушавању да се на ово питање одговори, али која не доприноси ништа, позитивном напретку. То отежава још и уношење појма о супстанцији, наиме, дејство телесне супстанције на душевну сустанцију; јер тај појам припада тамној догматичној Метафизици. Загонегка овога не може се ублажити ни тиме, кад се каже да је крајња узрочна свеза између њих непојмљива; јер, где се утврђује одношај између два елемента. индуктивним путем, значи да се они налазе у искуству.