Učitelj

831

Књига је ова намењена нашем пољопривреднику и у њој ће он наћи много ствари, које му у послу требају. Књиге су ове врсте добар помагач земљораднику, јер су увек при руци и радо се читају и разгледају. Стога је за препоруку нашем сељачком и привредном свету.

Подрумарство. За народ написао Јован Живковић. Књига |. Са 20 слика. Из Задужбине Петра Коњевића. Нови Сад. Издање Матице Српске. 1906. Стр. 76. м. 89. Цена 25 д. п.

У овој ја књижици изложено све, што треба за модерно, паметно и корисно неговање вина, почевши од бербе грожђа па до превирања кључа. Показана су разна нова средства и нови начини. којима се може учинити, да вино буде добро и као такво да добије и богат извоз и високу цену и јаку тражњу.

Борац. Народни календар за свакога за 1907. годину. Спремио Чедомиљ Тодоровић учитељ. Штампарија Давидовића. Стр. 46. ср. 8', цена 30 п. д.

Наш друг Чеда Тодоровић радо пише поуке и савете нашем сељачком народу. Оне су политичке и економско-привредне садржине, а писане популарним језиком, који ће народ моћи лакше читати. И овај му је календар те врсте. Календари се у народу радо купују и онда је заиста згодно пружити у њима народу оно, што му треба. Политички појмови о појединим уредбама у држави нису у маси јасни и познати Ова књига има да неке од њих разјасни. Ту се говори о народној и окружној Скупштини, о политичким партијама, о апсолутизму. Износи се један угледан образац за уређење села, у коме лисац живи и још доста појединости корисних по нашега сељака. Зато је ова књига за сваку препоруку у сељачком народу, а и наши се другови могу њоме корисно послужити у разговору са сељацима.

Десет проповеди. Од Јована Д. Илића, свештеника. Књига |. Београд. Штамп. Доситија Обрадовића. 1907. Стр. 58. в. 80. цена 50 пара дин.

Свештеник је у врло згодном положају, да са предикаонице у цркви шиба друштвена зла, да сеје праву мудрост и пружа прст на све оно, што ваља или не ваља. За прост народ није канонично-догматична проповед о појединим црквеним питањима, него беседа о његовим приликама, о његовим потребама. У овој књизи је поп Јова изнео неколико својих беседа, у којима се спустио у