Učitelj

833

Махогт паик. [ део, сношић 2. Помоћна књига за учитеље. Уредили Ф. Шрајнер и Др. Фран Илешић. Љубљана 1906. Издала Словеначка Школска Матица. Штампа Драг. Хрибара. Стр. 68—155.

Словеначка Школска Матица издаје низ помоћних, ручних, књига за учитеље из свих предмета, који се уче у школи. Ова је ручна књига за очигледну наставу у језику, читању и писању.

2додомтзка ибпа зпом, 7а |идзке 5оје. 6. зпор:с (крај). Саставио др. Матевж Поточник. Љубљана 1906 г. Издање Словеначке Школске Матице. Штампао А. Слатнар у Камнику. Стр. 655—716.

И ово је ручна књига за учитеље. У њој је градиво за предавање историје. Са овом се свеском тај предмет завршује.

Редадозк! |ефоргз. МГ. свеска. Издала Словенска Матица у Љубљани. Уредили Х. Шрајнер и др. Јос. Томиншек. 1906. Стр. 194. Словеначка школска Матица издаје своје летописе и остале књиге за учитеље још од 1901. године. У овом се Летопису налази ова грађа: Историја педагогике од Х. Шрајнера; основне поуке у читању и писању, од Фр. Габршека; о учењу латинског језика од Др. Ј. Томиншека; гимнастичке вежбе од Крена, превео Ј. Бајжељ. „ У другом су делу Летописа педагошке теме и тезе за 1906 г.; рад Матичин; именик управног одбора и чланова; извешће друштва словенских професора за 1906. и т. д. Препоручујемо друговима овај Летопис, из кога се може видети живот и рад Школске Матице у браће Словенаца.

л

сл

У фи к ЈБ