Učitelj

835

мерке, али само у том случају ако им је и техничка израда добра“. | Чл. 30.

„По пријему ових понуда Главни Просветни Савет ће најдаље до краја 1903/4 школске године, прегледати све понуђене уџбенике и Министарству поднети предлог о томе:

а) који ће се од понуђених уџбеника непромењен задржаши у основ. школама;

6) који ће се задржати с потребним изменама и каквим;

в) који ће се избациши из упошребе и другим новим заменити“.

„За тим ће Главни Просветни Савет предложити откупну цену за усвојене уџбенике, предложити лица, којима би се могла поверити прерада уџбеника, израдити стечаје за нове и у опште урадити све што је према овим правилима потребно “ Дакле ови чланови Правила, који вреде од 1. августа до 1.

новембра, када су писци поднели Читанку у рукопису, ни једном речи не помињу рукопис или нове рукописе. Они јасно одређују да се за овај случај (од 1. авг. до 1. новембра 1903.) подносе уџбеници „који се сада употребљују у основ. школама“, а њихов рукопис није се употребљавао у основним школама; они говоре о уџбеницима, који ће се задржати у основ. школама, а задржати се може само оно што Постоји као уџбеник, а њихова Читанка није тада постојала; тамо се каже да ће се рђави избацити из упошребе, а избацити се може само оно што се употребљује; па се на послетку каже, ако би се уџбеници за неки предмет сви одбили, „израдшти стечај за нове“. Тек онда кад би наступио овај случај, кад би се расписао стечај, писци би имали право, да се са својим рукописом пријаве.

Има један став у чл. 29., у који је без икаква смисла унесено слово и, као оно у калуђерску чабрицу: „Слово иже, ал' сира све ниже!“ Али је оно ту без икаква смисла (а у Просв. Савету седе писмени људи!) Тај став гласи:

„На преглед могу се само за овај случај послати (и) штампани примерци“. Без слова ш овај став потпуно се слаже са свима другим одредбама /Трелазног наређења, а са словом и постаје нејасан, али ни овакав, са овим подметнутим џ, нигде не даје права писцима да подносе уџбенике у рукопису, јер су сви остали прописи толико јасни, да није потребна ни докторска, ни професорска памет, па да се потпуно разуму. Да није ово пиже примило ондашње просветно тело за то, да би се могла на првом кораку погазити његова рођена Правила за љубав оних, који су за ту услугу

55"