Učitelj

294

жалостан 2!!... Оваква школа у којој се овако погрешно ради не личи на какав просветни завод где се уче деца да чувају своје драгоцено здравље, већ се може с правом рећи, да она пре личе на какав казнени завод за мале преступнике, који својим уређењем не одговара хигијенским прописима. Јасна слика такве школе то су ученици, који изледају: бледи, невесели, фром, слабуњави и изнемогли за сваки мало тежи физички или умни рад. Последња искра њиховог духа угашена је; деца немају моћи да схвате и да усвоје оно, што је потребно а Ки 46 за живот.

Рг. Едел прочитао је свој извештај лекарском удружењу о умном претоваривању деце у школи па је нашао: а) да умно претоваривање не зависи од наставних програма већ од наставног градива и од начина предавања; 6) као најбоље срество против тога он предлаже телесне радње: игру и гимнастику; в) да се по могућству за време одмора између часова уводе слободна вежбања а да се гимнастика за време школског рада са свим избаци; и г) да се после подне недељно два пут употреби само играње под ведрим небом. Овако би данас требало да буде, али није тако. Између осталога принцип је данашње наставе и овај:

„6 књигом евани, с књигом омркни, седи, бубај, па на њојзи цркни“,

а не пази се на то, да ли се у данашње доба може школској младежи повољно рећи: „у поље се заукали ка зеленом брегу, Одавно им додијало у школескоме стегу. На брег! на брег!“

Дакле, за правилно развиће дечје, кретање је потребно онако исто, као што је за човеков опстанак потребно: храна, одело, стан, ваздух и светлост. Јер кретањем се убрзава крвоток и дисање; у случају оскудице кретања не дише се дубоко и не осећа се добар прохтев за јелом. Као доказ за ово, могу нам као пример послужити варошка деца, која на наш први поглед изгледају слабуњава. Медецинској науци није само задатак да лечи разне болести већ и да отклања узроке разним болестима. И основна школа позвана је, да мотри на ово друго.

Па чиме ћемо побољшати порушено здравље наше деце» Одговор је прост помоћу потпуног јачања организма од првог доба