Učitelj

301

Први извештај о основним школама

од

Петра Радовановића _ директора свију школа.

Кратко назначеније школа, које су од 19. Априла, до 14. Маја текуће год. чрез долуподписаног посјештене, — и описаније како обштег качества и зданија школски, тако и способности и поведенија у њима налазећи се учитеља и числа ученика.

Г У окружију Крагујевачком има шест школа: две правителствене, у Крагујевцу, а обштествене у Баточини, Рачи, Багрдану и Врбави. Учитељи су у правителственим и поведенија доброг и способни. У обштественим поведенија доброг, способности пак средње. Число ученика износи у свим школама . . . 180.

П У окружију Ћуприском има шри школе: две правителствене- у Ћуприји и Свилаенцу, а једна обштествена у Параћину. У овим двема учитељи средње способности, поведенија не најбољег, особито Ћуприски; а у Параћинској обштественој школи учитељ је способности мале, поведенија доброг. Ученика свега има 165.

Ш У окружију Пожаревачком има свега једанаест школа: две правителствене у Пожаревцу, а проче обштествене: У Великом Градишту, у Средњеву, Милановцу, Текијама, Смољинцу, Кисиљеву, Ореовцу, Прву, Свињи. У правителственој старијој школи учитељ је добар, а у млађој мале способности. У Градишту и Милановцу учитељи су совершено способни, а у прочим мјестима, средње способности. Поведенија и владања, сви су доброг, осим Градиштанског учитеља. Число ученика свега износи . . 278.

МУ У окружију Крајинском има три школе: правителствене две у Неготину, и једна обштествена у Кладову. У свима трима школама учитељи су доброг владања и способни. Число ученика 186.

М У окружију Црноречком има две школе правителствене. У старијој класи учитељ је способан, а у млађој средње способности Оба доброг су поведенија. Ученика има... - . - - · 74

МТ У окружију Бањском има шест школа: две правителствене у Гургусовцу и Бањи, а проче обштествене: у Алексинцу, Ражњу, Бело-ињу и Белом-потоку. У правителственим учитељи су способни, а у обштественим, који средње способности, који никакве.