Učitelj

"302

УП У окружију Крушевачкоме има две правителствене школе у Крушевну. Учитељ старије класе добар и способан, млађе средње

Спосооности „А има 297.

УШ У окружију Јагодинском има четири школе: две правителствене у Јагодини, а обштествене у Јасики и Винорачи. Учитељи у правителственим способности су средње, тако исто иу обштественим; а владања доброг су, осим учитеља у млађој правителственој. Число ученика износи - . .. - -- . 118

1Х У окружију Смедеревском има четири школе: две правителствене у Смедереву, а обштествене у Паланци и Коларима. Старије правителствене школе учитељ рђавог је поведенија, а способности добре сви су; и у обштественим. Ученика има . . 150.

Досад посјештени школа има 41, ау њима налазећи се ученика цјела сума 1374.

Што се зданија школски тиче, мало гди су уредна и добра, но по већој у хрђавом стању. — Потребе школске мало су гди уредно набављене до овог посјештенија; но том истом приликом свуда су старјешинства и обштества умољена, да трудом мјестни Надзиратеља школа и тутора, који су по сви мјести, где школа има постављени, нужде и потребе школске трошком обштества набављају.

Примјечава се,.да у правителственим школама, које нису обадве у једној вароши, него разметуте, неће се моћи деца цјелисходно тако совершено обучити, да би за Гимназијалне школе способна била, због тога, што се и у старијој школи азбука предавати мора; и тако учитељи више се готово занимају с послом млађе школе учитељи, него с послом и предавањем учебни предмета своје старије класе, као што је у Ћуприском и Бањском окружију, |

Обширније назначеније и Списак школа и учитеља са ученицима, са описанијем способности и поведенија учитеља; зданија школски; назначенијем обштег числа ученика у цјелом Књажеству Сербији, по гласу пункта 14-ог и 15-ог и 16-ог Височајше даног ми наставленија следоваће по окончаном мом посјештенију школа у Сербији.

У Крагујевцу 21-ог Маја,

1836. године. Петар Радовановић Директор свију школа у Сербији.

Зе