Učitelj

321

њати свуда на свој начин. Тако су постали данашњи словенски језици, па и наш данашњи српски језик. Од онда кад се из прасловенског језика образовао засебан српски језик, па све до најновијега времена, он је претрпео многе измене, и доста се разли-

кује од данашњег стања. То је језик који је очуван — премда не од најранијег времена — у старим српским споменицима, и — за разлику од данашњег — зваћемо га стари сриаски језик.

4. Српски књижевни и народни језик.

Српски књижевни језик зове се језик којим говоре и пишу

образовани Срби; а српски народни језик, то је језик којим говори прост народ.

5. Зашто учимо српски језик 2

Сваки Србин говори већ српски, те га, по томе, не би требало ни учити. Али сваки Србин не говори правилно српски, те ће онда грешити и у писању. Па баш и да говори правилно, ако није учио како се правилно пише, он ће грешити у писму (спољној језиковној страни). Тако н.пр., прост Ужичанин ће написати дијете, пјесма, јер се тако у Ужицу говори; а зна се да је књижевна форма дете, песма, те му сад треба учити како да замењује ије и је (из Ђ) са е. Или, прост Банаћанин ће написати: „болу ме ноге“, „нећеду“, „мприши“, „гди (ди)“ и т.д. место: „боле ме ноге“, „неће“, „машрише“, „где“ и т.д.; јер се онако у Банату говори. Или, прост Шапчанин написаће — и ако правилно изговара — н.пр.: „јесилимуга дао“, „несме“, „незна“, и тотије“, „шабац“, удрина“ и т.д. место: „јеси ли му га дао“, „не сме“, „не зна“, џи шо ши је Шабац“, „Прина“ и т.л:

Да би сви образовани Срби и говорили и писали једнако и правилно српски, учи се српски књижевни језик; јер је он једноставан и утврђен граматиком, а народни је језик у разним крајевима различан и непрестано се мења.

Књижевним језиком треба да пишу сви образовани Срби без

разлике; а ако га који не знају, треба да га прво науче, па онда да пишу. 6. Где се говори српски језикг Српски (народни) језик говори се: у Србији, Срему, Бачкој, Банату, Барањи, Славонији, Хрватској, Истри, Далмацији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Старој Србији, северној Маћедонији и западној Бугарској.

Жив. Н. Стефановић. (Наставиће се.)

УЧИТЕЉ 22