Učitelj

322 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А). РЕФЕРАТИ а) 0 СРПСКИМ НОВИЈИМ КЊИГАМА

— Свршетак —

Теоријска и практична педагогија од Габријела Компејреа, превео Рисша Огњановић учитељ франц. језика у Скопљанској Учит. Школи, Издање задужбине И. М. Коларца; Београд, 1907. 80 стр. ХТУ, 486.

У М. лекцији говори се о предавању историје. Циљ је овде развијање патриотских осећања и познавање грађанских врлина. Ова настава утиче и на развитак разума. У основној школи треба ученици да упознају највеће личности и најважније догађаје из народне историје и да добију нека знања из ошште историје. При предавању треба поредити старе догађаје са сувременима. При том треба употребљавати слике и цртеже. Потребан је и кратак уџбеник. Ну најважније је учитељево причање. Он треба да зна из историје много, да би могао предавати мало. Историја треба да послужи као школа морала и патриотизма. Она чини згодан увод у грађанско образовање.

МТ. лекција обухвата предавање земљописа. ИМ земљопис нас учи патриотизму, нарочито национални земљопис, који се учиу основној школи. Овде је средиште географске наставе наша отаџбина. Физички земљопис претходи политичкоме. Још се разликују астрономски земљопис и економски земљопис. — Географске карте не треба да буду претрпане разним знацима. Рељефне карте боље представљају реалност. Ученици треба да науче најпре. читати карте; а после треба да их и сами цртају. Уџбеници треба, поред садржаја, да имају и карте и илустрације.

У УП. лекцији говори се о предавању разчунице, геометрије и јестасшвенице. Рачуница и геометрија служе највише образовању мишљења, нарочита дедуктивног. Усмено је рачунање припрема за писмено рачунање. Задатке треба узимати из обичног живота и из пољопривредне или индустријске економије. — Геометријска настава у основној школи треба да буде практична, и да послужи: 1) разумевању метарске системе, 2) оцењивању површина и запремина, 3) изучавању најпростијих радова при премеравању и нивелисању. — Природне науке дају позитивна знања, која су важна за практични живот. Овде се ученици навакавају на правилно посматрање; њихова се чула вежбају и њихов се дух