Učitelj

946

признао године учитељске службе проведене у приправништву по зак. од 1898 год. у сталне године службе и за повишицу и за пензију. Према. овоме створен је преседан за све млађе учитеље и сваки би св од њих могли користити овим решењем кад би се жалио. Ну да се не би они излагали трошковима сваки посебице, пошто су им иначе плате мале, и пошто су и сувише чекали своја права, а тим жалбама би се стварао знатан посао и Министарству и Државном Савету то ми молимо Господина Министра Просвете да једном својом генералном одлуком призна ово право свима млађим учитељима који су испунили потребне погодбе и одреди им одмах периодске повишице.

Награде учитељима за рад у продужним школама. — На основу чл. 40. закона о народним школама, а према извештајима овогодишњих школских надзорника и окруж. школских одбора, г. министар Просвете и Цркв. Послова, изволео је одлучити, да се наставницима-цама основних школа изда из партије 102 државнога буџета. за 1907 годину (4720) четири хиљаде седам стотина двадесет динара на име награде за рад у продужним и вечерњим школама у 1906—"7 школској години као и'у 1902—6 школ. години, у колико ове награде нису биле издате.

Т У ваљевском округу:

Пауну Протићу, пређ. учитељу у Каменици, Рафаилу Антонијевићу, учи-

тељу у Д. Топлици по “Од. а Даринки Петронијевићевој, учитељици у Скели 40. д. П У врањском округу: -

Јовану Ристићу, учитељу у Прибоју 90 дин. Михаилу Цветковићу, учи-

тељу у Клајићу 70 дин. Сими Игумановићу, учитељу у Кривој Феји 80 дин

Ш У крагујевачком округу: Радовану Лазаревићу, учитељу у Јовановцу 90 и Љубици Петровићевој; учитељици у Мирашевцу 40 дин.

ТУ У крајинском округу: Милану Костићу, учитељу у Купузишту, Милици Ђорђевићевој, учитељици у Купузишту по 90 дин. и Димитрију Ристићу, учитељу у Доњ. Милановцу 60 динара. | У У крушевачком округу: Михаилу Кујунџићу, учитељу у Милутовцу, Боривоју Д. Павловићу, учитељу у Милутовцу и Катарини Јовићевој, учитељици у Милутовцу по 60 дин. и Ћири Ранчићу, учитељу у Брусу 40 и Ђорђу Николићу, учитељу у Коњусима 50 динара. УТ. У моравском округу: Владиславу Џабићу, учитељу у Бошњанима 90 дин. Евгенији Брашићки учитељици у Жупањевцу 100 дин. УП У нишком округу: Проки Т. Милошевићу, учитељу у Бовну 40 дин. Ратку Жуњићу, учитељу у Рутевцу и Јовану К. Поповићу, учитељу у Реснику свима по 70 дин. УШ У пиротском округу: 5 Јовану Нешићу, учитељу у Мокрој и Љубомиру Јојићу, учитељу у Сукову по 70 дин., а Владимиру Николићу, учитељу у Гњилану 120 дин.