Učitelj

405

Ове немачке песме подељене су у два дела. У првом се делу износе одабране немачке народне песме. Оне су историске, љубавне, духовне, друштвене и т. д. а пажња је у њима нарочито обраћена на то да се њима буде морална осећања код омладине. У другом делу се износи историја немачке народне поезије и објашњење појединих група песама. Песме су лепо сабрате, брижљиво израђене, да буде осећања естетичка и морална код омладине, а нарочито су намењене за семинаристе. Писац је студирао немачку појезију и са темељним познавањем написао ову књигу, која је и лепо написана и врло интересантна.

Ова књига може бити врло леп пример на који бисмо и ми Срби требали да се угледамо, па мало боље да искористимо благо наше народне појезије, јер ми не умемо да се користимо оним, што нам је сам народ створио и чиме би се морали поносити и најкултурнији народи.

9. Егпзе Цпде. Јлепк зп Зећштазасег · Весћапаипе. Гера. Е. Вгапд. Цена 2:50 м. Ове су песме удешене за ниже и више школе у Немачкој. У овоме је делу обрађена модерна појезија, те се дала прилика младим људима, нарочито ђацима, да се на лак начин упуте на разумевање модерне појезије. Овде су обрађене песме: Авенаријуса, Келера, Лилинкрона, Мајера, Мерикса, Сторма и то са дубоким познавањем и стручношћу. Књига је препоручена у Немачкој литератури.

3. АНгед Зећтк. Кип5- ипа Оефећђесћапашпе пп Џтегнећје. АНепђиге. Тћ. Џпсетп. 1906. год. Цена 4:80 м.

Ово је једна врло фина књижица од почетка до краја, која. се са задовољством може читати. Најозбиљнија је пажња обраћена на ритам у немачким песмама, као и на однос те форе уметничке према садржини. Он говори нарочито, даље, о слику, везивању строфа и мелодије и однос ових облика према идеји, која се опева. Ствар се износи са стручношћу и они, који буду књигу читали морају бити већ посвећени у књижевност ове врсте; али и поред

тога књига је нашла врло добар одзив у Немачкој. Но

Ј. Е. Негђаг!. 5атсће Жегће. Тп сћтопојооасћег. Кетсћептојсе ћетапзоесеђеп моп О. Есе! 351. 5. Гапсеппза/га, Негтапп Веуег « Зоћпе (Веуег 4 Мапи) 1907. год. бећ. 5. М. т Опеатаћаћттал2Ђапа 6:50 м. |

Ово издање „целокупних дела“ хербартових препоручено је