Učitelj

404

изложене основне идеје што уједињују науке у хармоничку целину, што у свет идеја уносе ред и поредак.

Даље писац осуђује „отуђивање религије и науке“ (стр. 6). При самом постанку „религије су биле више или мање у складу са тадашњом науком“ (стр. 9). Али данас нам „не достаје једна у својој унутрашњости истинита религија“ (стр. 9.), услед чега су „највиши идеали човечанства“ (наука, религија, философија, етика и естетика) узајамно отуђени, услед чега данас у духу нема хармоније.

Наука само констатује: како бивају сви појави што чине васколики живот. Али сви су ти појави само детаљне манифестације оне васионске свемоћи, о чијем почетку ништа не знамо нити ћемо то кад моћи сазнати. Ту мора да наступи веровање, религија. Верујемо да је та вечита свемоћ Бог, који се налази свуда и на сваком месту (свемоћ се огледа у свима појавама). То је пишчева религија, која је у складу са сувременом науком; из те су религије искључени разни антропоморфизми, нпр. идеја о личном Богу и др. Кад једном овај узвишенији појам о Богу буде усвојен, онда неће више преставници религије бити непријатељи науке, нити ће на другој страни бити атеизма и обожавања материјалистичких кумира (материја, сила, атоми, природни закони).

После ове две примедбе (једнострана специјалност у науци, отуђивање религије и науке), писац пролази на прави предмет овог предавања: конструкција мозга, радње у њему, психички појави (душа), свеза између свега тога. Све је то изложено јасно и збијено (ово је само једно предавање). Кад би хтели да прикажемо садржину, требало би да испишемо готово све што јеу књизи речено. И с тога упућујемо читаоце на саму књигу.

А треба да прочита ову књигу сваки, који жели да позна "себе, душу своју. Треба да је прочитају и они, који су се већ бавили питањима о души, јер ће у овој књизи на више места наићи на идеје, које ће их побудити да више и темељније поразмисле о овом или оном питању из науке о души.

Нарочито учитељима нашим топло препоручујемо књигу. Њима су овакве студије већ по занимању потребне. ВР. Ст.

КРАЋИ ПРИКАЗИ А) НЕМАЧКИХ КЊИГА

1. Емедтећ Агпојд. РПаг ОПешзсће МојЈкаћед. Ацзеађе В. Ргепдап. К. Мисеп«. 1907. г. Цена неповезано 95 пфенига, а повезано 1:20 м.