Učitelj

414

Управа централног друштва приредила је у прошлој години за чешко узитељетво универзитетски курс а уз то још и курс за усавршавање учитеља у гимнастици цртању и француском језику.

На скупштини су претресана ова питања: „о грађанској учитељској слободи“ и, „о борби за школу“.

У Моравској је било у прошлој години 55 обласних учитељских друштава са 4813 чланова.

Друштвена имаовина износи око 50.000 круна. Поред тога капитала. друштво има и свој фонд за потпомагање учитеља п учитељица у невољи, који има више од 20.000 круна капитала.

Друштвени је орган „Мезе потед. зројек. пећ. једпоћ па Могауе“,

На овој скупштини је реферовао наш пријатељ п посетилац наших скупштина Матија Хајни о потреби оснивања општег славенског учитељ. савеза и предлагао потребу издања једног упореднога речника славенеких језика.

МРАЗ НЕ ВО 6 И

Свима читаоцима, сарадницима н пријатељима овога листа уредништво честита најсрдачније нову 1908 годину! ~

Пред Народном Скупштином. — Тумачење чл. 81. зак. о нар. школама које се односи на признавање приправничких и заступничких година службе млађим учитељима и предлог закона о изменама и допунама у закону о пензијама учит. удовица и сирочади налазе се већ пред Народном Скупштином.

Главни Одбор Учит. Удружења моли са своје стране меродавне факторе да се ако је икако могуће у што краћем времену реше ове ствари.

Сталност учитељска је везана и за место и за разред. — Ако се сећају читаоци „Учитеља“ уредник овога листа у полемици са г.Ћ. Којићем тврдио је да је сталност учитшељског положаја везана не само за место већ ц за разред. Т. Којић је тврдио противно. Сада смо у стању саопштити учитељима да је уз наше мишљење стао и Државни Савет. Решење по овом питању донесено је по водом жалбе г-ђе Милице Живковићеве, учитељице из Градишта.. Претписом г Министра пресвете п дркв. послова утврђена је г-ђа Милица Живковићка, учитељица у В. Градишту, на основу чл. 85. закона 0 народним школама, за сталну учитељицу у истом месту;

претписом г. Министра од 1. октобра 1905. год. постављена је г-ђа Живковићка локалним премештањем за учитељицу Ш и ТУ разреда женске школе у истом месту.

Одлуком г. Министра од 2. августа 1906. год. П.Бр. 9916. а по предлогу окр. школског одбора, укинуто је шесто одељење у Вел. Градишту због малог броја ђака и на тај начин остала су пет одељења. -

Одмах после ове одлуке о укинућу овог одељења, г. Министар просвете извршио је локални распоред учитеља у Вел. Градишту и тим локалним премештајем г-ђа Живковићка је остала без одељења, а њено одељење заузела је Даринка Поповићева, дотадашња, учитељица | раз, женске школе у истом месту, које је одељење услед горње одлуке министарске о спајању одељења, спојено с Гр. жен. школе.