Učitelj

415

Пошто је г-ђа Живковићка, као што напред р-космо, остала без одељења, то је г. министар просвете претписом својим од 19. октобра 1906. г. П.Бр. 16047 а на основу чл. 34. закона о народним школама, преместио г-ђу Живковићку 0 слушсбеној потреби У Дубоку, округа пожаревачког.

(С овим премештајем г-ђа Живковићка није била задовољна, с тога је се својом молбом обратила г. Министру за решење: на основу кога је законског прописа премештена по потреби службе у Дубоку, кад њено одељење (Ши ТУ раз. женске школе) није укинуто, па је том истом молбом молила г. Министра да је врати за учитељицу у В. Градиште. Г. Министар није усвојио ову молбу г-ђе Живковићке, већ ју је решењем својим од 2. фебруара 1906. г. ПБр. 18279, известио зашто је премештена по потреби и одбно је од тражења да се натраг у В. Градиште за учитељицу врати. С овим решењем г. Министра г-ђа Живковићка није била задовољна и против пстог пзјавила је жалбу Држ. Савету и Државни Савет је нашао да горње Министрово решење не одговара закону из ових разлога:

„по чл. 34. зак. о народ. школама, стални наставник не може се преместити у друго место, осим по молби, стечајем, или за казну плп по потреби службе. А по потреби службе може бпти премештен само онда кад се школа затвори или се због недовољног броја ђака споје разреди.

„Као што се види из писма окружног школ. одбора од 8. јула 1906. год. ШЕЕр. 1404 п писма министарства просвете од 15. новембра 1906. г. П.Бр. 15195. у 8. Градишту било је шест школеких одељења са шеж наставника.

„Пето је одељење било Пораз. жен. школе, у коме је била насгавница Даринка Поповићева, а шесто је одељење састављено било из Ш и ТУ раз. жен. школе, у коме је била наставница жалитељка Живковићка — због малог броја ђака, окружни је одбор предложио министру, да со шесто одељење укине, а да се разреди по предложеном распореду поделе у 5 одељења, што је г. министар одлуком својом од 2. августа 1906. г. ПБр. 8916 усвојио, п жалитељку због укивутог шестог одељења па В. Градишта преместио у село Дубоку по службеној потреби, о чему је известио ожалбеним решењем.

„Ово његово решење о премештању жалитељке противно је закону, јер је она могла бити премештена само у случају, да је затворена школа у којој је била, наставница, пили да су разреди спојени због недовољног броја ђака, а од тих случајева ниједан није овде постојао.

Разреди И! и ТУ жепске школе у коме је жалитељка била наставница, нити су укинути, нити су са другим којим разредом спојени, него су остали п постали пето одељење, а 1 разред жеп. школе у коме је била наставипца Даринка Поповићева, који је био пето одељење, спојен са [ разредом жен. школе пи ушао је у четврто одељење.“

Кад је по Уставу, а имено по чл. 144. тач. 6., свако решење Држ. Савета за министра обавезно, онда овде настаје питање: како ће и на који начин г. Министар ову одлуку Државног Савета извршити:

Кад и како г. министар по овој одлуци Држ. Савета осуде поступио известићемо наше читаоце, а за сад одајемо хвалу Државном Савету на чувању учитељске сталности, о којој меродавни фактори најмање рачуна воде.