Učitelj

416

Излет Београдске Женске Учитељске Школе. — 26. децембра прошле године ученице ТУ. године овдашње женске учитељске школе учиниле су један излет до Крагујевца са својим наставницима.

Оваки излети су несумњиво од велике вредности за школску омладину уопште, а. нарочито за омладину која се спрема за велики наставнички позив, јер на тај начин будући наставници добијају прилике да очагледно познаду оно што ће у својим предавањима деци казивати, даље да уживају у природним лепотама своје домовине, да се освеже и разгале и да у заједничком животу са својим друговима п наставницима боље се познаду, зближе и задобију веће поверење.

Овом приликсм ученице су певале на литургији у крагујевачкој цркви 97. о. м. и тако дале прилике Крагујевчанима да чују како се црквена музика, негује у нашој женској учитељској школи у Београду а истог дана по подне приредиле су један сјајан концерат у дворани дивне крагујевачке гимназиске зграде. Концерат је био одлично посећен и испао на потпуно задовољетво, а и с материјалне стране није био за покуду. Програм концерта је бпо разноврсан. Певате су врло лепе и прквене и световне песме, Било је и декламација, дијалога, монолога и усмени приповедака. За спрему око извођења концерта заслужују похвале како наставници музике и црквеног певања г.г. Б. Јокопмовић и Мих. Милићевић тако и г-ђица Катица Павловићева наставница литературе у Женској Учитељској Школи.

Да би што више користи са овог излета ученице поцрпле поред разгледања вароши и њених установа наставници су их водили те су разгладале тополивницу и фабрику конзерава. „

У овом излету од наставника школе узели су учешћа: управитељ школе г. ЈБ. Протић, професор педагогике г. д-р Ст. Оканољић, наставнице: г-ђа Н. Глушчевићка и г-ђца Гогићева и наставници музике; г.г. Б. Јоксимовић и М. Милићевић. Сви су се они старали да бављење ученица на овом излету учине што пријатнијим и да ученице понесу што више користи са истога.

Уредник овога листа био је такође срећан те је могао себи прибавити ретко задовољство користати се учешћем у овом излету.

Почасни члан „Натошевића“. — Литерарна дружина српеких учитељских приправника у Сомбору „Натошевић“ ценећи заслуге г. Славка М. Косића, учитеља у Мостару, као бившега председника те дружине, изабрала га је на својој последњој седници за свог почасног члана и предала му почасну диплому. ЈЕ. Косић је као приправник неуморно радио око напретка и развијања ове установе, зато је и заслужио, да га „Натошевић“ одликује оваком лепом пажњом. Ми му искрено честитамо! — У

Реформе у просвети. У минулој свесци „Учитеља“ забележили смо да се у Министарству просвете спремају неке реформе којима ће се покренути наш просветни # ивот у напреднијем правцу. Ред би био да овај пут будемо мало одређенији и одрешенији али то нисмо у стању с тога, што се то све, што се тамо ради, покрива неком копреном тајанствености. Знамо само то, да у тој комисији која има задатак да припреми некакав пројект о реформама, нема ни једнога учи-_ теља, који би бар био сведок шта се тамо ради, кад се не жели да чује и митаљење учитеља о народној школи у којој они раде. Чујемо само то да се комисија скупља сваке суботе у Министарству и да је до сад расправила само два