Učitelj

434

писао, критиковао, у разговору и на учитељским зборовима расправљао. Писао је оригиналне чланке и преводио с руског расправе из науке о васпитању. Био је, дакле, мислилац и вредан радник у својој струци.

Душом и срцем волео је учитељски позив и учитељски ред. Зато се трудио, колико је год могао, да учитељству уздигне углед и да му да значаја и важности у друштву; да оно остане узвишено изнад саблажњивих и преластивних примера у животу.

Пок. Пера, као учитељ, није се био ограничио само на званични рад у школи, да одседи и одради прописни број часова, већ је и ван школе, у своје слободно време, радио све што је требало и што је могао, па да се с правом може назвати: народни учитељ.

Знајући да су све политичке слободе илузорне без економског напретка и благостања, он је својски помагао рад „Земљорадничких Задруга“, па је ангажовао чак

и своју супругу, те је и она држала једно предавање:

на једној скупштини Земљорадничких Задруга. Сем тога био је члан и неколико хуманих, просветних и патриотских друштава.

Пок. Пера, дакле, није никад заборавио све своје дужности, које је имао као прави народни учитељ, већ он је сам, добровољно, проширивао, вршећи све предано и тачно. Рада и дружења са простим и потиштеним није се либио.

Сад видимо другу страну Периног живота и рада.

Школован за време реакције и крутог бирократизма, и он је рано осетио и увидео штетне последице таквог система државне управе. С тога ондашњи слободоумни покрет обузео је и политички васпитао и нашег пок. Перу. Зато је његова млађана душа још онда осетила потребу да и он буде будилник народне свести.

Ступивши у учитељску службу напојен узвишеним начелима: радити за добро свога народа и државни напредак, речју, делом и пером, пок. Пера се истаче у друштву као јавни радник, поред свих онд. политичких тешкоћа и тешкоћа сеоског учитеља.

Још од ране младости своје, пок. Пера био је у колу оних напредних и слободоумних људн, који су све своје бриге и старања посветили народу и његовом бољитку. Он је увек био тврдо убеђен у победу истине, правде и својих начела, па зато је увек био одушевљен