Učitelj

481

Радовановићу ! Директором свију школа у Отечеству Нашем. Подвергавајући вам све учитеље школске, и вручавајући вам управленије свију школа к пјели сходном воспитанију, налазеће се у њима јуности, надајући се, да ћете ви точним и ревносним испуњенијем званија овог вашег, ког смо вас за достојног судили; и милости Наше Књажевске, и отличија овог достојним указати се. К освидјетелствованију поставленија овог издаје вам се диплома ова, подкрепљена подписом и печатом Нашим. ~ 1087.

| 21. марта 1836. год. у Крагујевцу.

Милош Обреновић Књаз Сербески

Објавленије на плату годишњу од 400 талира и 200 талира на путне трошкове.

Нашему Управителному Совјету у Крагујевцу

По потреби која изискује, да се постави Директор, који ће бити Надзиратељ свију школа у отечеству нашом, поставили смо за таквог бившег професора друге Гимназијалне класе, Петра, Радовановића, кому под данашњим и диплому с поставленијем на исто званије издалисмо. | Увједомљавајући Наш Управителни Савјет о поставленију овом и прилагајући овде копију реченог Наставленија препору-

чујемо, да ово поставленије Наше свима војеним командантима и свима исправничествама објави.

1098.

22. марта 18536. год. у Крагујевцу.

Милош Обреновић Књаз Сербски

Наставленије ДИРЕКТОРУ СВИЈУ ШКОЛА У КЊАЖЕСТВУ ОСЕРБИЈИ.

1. Директор школа јест старешина свију учитеља у Сербији. Он мотри над испуњаванијем њини дужности, неумејуће и погрешавајуће исправља, и вообште настоји, да школе нормалне буду у реду, и да се јуност у њима цјели сходно васпитава.

9. Онје дужан двапут у години, једанпут у мјесецу марту, а