Učitelj

482

други пут у августу посетити све школе нормалне у отечеству, како правилелствене, тако и обштествене.

3. Слободно му је и иначе побјетити гдекоју школу, особито, о којој би равумјео, или сумњу имао, да неће бити уредна.

4. Имаће описаније зданија школски, у каквом ву ова стању, имају ли у њима потребе школске

5. Настојаваће, да се предмети учебни у школама предају, а трудиће се, да содјествује учитељима у израђенију ови.

6. Мотриће, која су дјеца боље способности, и уводиће их у школе Гимназијалне, и вообшче гледаће, да сваке године соразмјерпо число ученика у Гимназију дође.

7. Учитеље бираће Директор, но по правителственим школама налазеће се представљаће Совјету на одобреније, а обштествене у договору и согласију с обштествама. -

8. Школа правителствени има 30, у сваком окружију по две; а проче су обштествене, а слободно је свакому обштеству, које је само веће, и гдје црква има, школу обштествену держати о свом собственом трошку, п директор ће у согласију са старјешинама срезским и исправничествама настојавати, да се учитељима опредељена плата издаје.

9. Ученици који су у школу већ примљени, не могу из ове одпуштени бити без знања директорова.

10. Директор ће у сваком мјесту, гдје школа има, постављати Мадзиратеље школа мјестне, који могу бити или свјашчена лица.

или људи мирски: но ови су без плате, и прописаће им укратко дужности њихове. -

П. Нарочно ће настојавати Директор, да се дјеца по школама закону христијанском поучавају, који ће предавати сами учитељи. По варошима где има способни свјашченика, предаваће науку христијарску свјашченик, који ће у исто време бити местни школа Надзиратељ.

12. Руководиће учитеље к тому, да свагда буду у добром согласију са свјашченством, и у пспуњенију дужности, особито церковни подчињаваће учитеље овој.

13. Настојаваће, да се младеж учи пјенију церковному, к са: зиданију парода у церкве идућег. -

14. Директор ће подлежати Совјету и предаваће сваке поло године школске списак учитеља, у коме ће бити назначено: 1. име и презиме учитеља, 2. које је класе и у ком мјесту, ког среза и окружија учитељ, 3. колико је година, 4. одкуда је родом, 5. колико је година у учитељском званију“, 6. је ли жењен, 7. какве