Učitelj

483

је способности и владања, 8. у рубрики примјечанија ставиће, ако што буде, да се о њему примети.

16. Такође предлагаће Совјету двапут у години по свршетку теченија године школске списак други, у ком ће назначено бити: 1. окружије, срез и мјесто, 2. класа (старија и млађа), 3. чија је школа (правителствена или обштествена), 4. каква је плата учитеља, 5. число ученика, и 6. обшта сума ученика.

17. Тако исто предлагаће он осмотреније предмета, који су предавани !. у школама правителственим, а) старијој, 6) млађој класи. 2. у школама обштественима, и на концу 3. назначиће, како је испит семестрални изишао.

18. Неспособне, и добро невладајуће се учитеље мењаће он. правителсвене по учињеном предстовленију и одобренију Совјета, обштествене у согласију са обштеством.

19. У прочем искаће Директор, ако му узтреба, настазленије од Совјета, и од овог примаће такова, а у чему неби имао наставленија, поступаће по благоразумију. |

1087 21. марта 1836. год.

у Крагујевцу. Милош Обреновић

Књаз сербски Ваша Свјетлосла, Веемилостивјејши Государу!

Окончавши у овдашњим Нормалним мом надзиранију всевисочајше вовјереним школама -4 УРА т. г. главне годишње испите, прилажем овдје под .' и | свију учитиња Табеларне јуности своје преписе и п авити предмета осмотренија с тим моим све једнако старим и жалосним примјечанијем, да би се при другим уредбама и срећнијем способни и у педагогическим наукама искусни учитеља избору много бољем и пожелателнијем успјеху од премиле наше Орбске младежи праведно надати могло.

Које Свјетлости Вашој с настојећим дужностним извјестијем мопм совјестно сообштавајући с глубочајшим страхопочитанијем изумирем.

У Београду 27. августа 1833. Ваше Свјетлости, Всемплостивјешег Государа

веепокорњејши раб

Атанасије Тодоровић школа Београдски управитељ