Učitelj

550

потребног му знања. Целог живота мора непрекидно учити и усавршавати се, и у исто време непрекидно и истрајно радити на општем добру — у школи и ван ње.

Таквим својим радом учиниће српски учитељ, да у будућности народна историја с поштовањем помиње данашње учитељство. У исто време, учитељ ће таквим својим _ радом корисно подејствовати на целокупну сувремену интелигенцију нашу, те да се ова тргне из немара у који је запала, да одбаци на страну ситне интересе који су њом · овладали, да озбиљније поразмисли о опасностима који прете _ нашем народном опстанку, каои о томе: шта ваља радити, те да се те опасности отклоне. | Истина да је учитељ у најподеснијем положају да дејствује на сељака, на масу народну. Али и народ што у

вароши живи треба обавестити. Тек свакојако, потребно је да порад учитеља и остала интелигенција буде одушевљена радом на општем добру.

Да ли ће српска интелигенција дозволити да и даље опада народ из кога је никла, народ коме толико дугује 2

Р. Стојаковић.

„ТУЂА МЕНИЦА“.

Засебно организовано „Млавско Учитељско Удружење“, које није у саставу нашег општег „Учитељског Удружења“, које код нас постоји већ 27 година, почело је издавати и свој нарочити орган, под именом „Наша Школа“, који излази од месеца новембра, у месечним свескама од два табака.

У 2. бр. тога листа наштампан је један чланчић о

млађим учитељима под насловом: „Туђа меница“, у коме

се, између осталога вели ово: „Кад су млађи учитељи почели протествовати против

: Пуштамо овај мало отвореније писан чланак г. Којића, којим одговара млађим учитељима на њихове испаде у „Н. Школи“ из гостопримства, и ако не делимо мишљење да треба заоштравати и даље односе између старијих и млађих учитеља. :