Učitelj

552

# , добитака које ш они имају по новом закону. Они су оди: ста новим законом у неколико превиђени и тиме оштећени и гапостављени. Али и та ће се неправда, сарадњом свиг учитеља сада поправити у Народној Скупштини.

_ Сад да се вратимо на оно мнимо пребацивање старијих учитеља млађима, што се ови боре за поправку свог по: ложаја.

Можда је неко од старијих учитеља, сам на своју руку, _ овако што год и могао урадити, али ни једно учитељско организовано тело (збор или скупштина) то никад није учинило, нити је могло учинити, из простог разлога: што су се и ти старији учитељи до јуче борили за поправку свог стања. Ред би био да ПРЕ млавски учитеља ово докаже. | На против. Старији учитељи, организовани у Учитељско Удружење, баш су у овоме солидарни с тим млађим учитељима и својски их помажу. Ево доказа за то:

1. Баш старији учитељи први су почели писати у „Учитељу“ и „Просвети“ о неправдама које су новим законом учињене млађим учитељима у погледу приправничких година и служења у војсци.

2. Учитељска скупштина, 1905. год., иницијативом баш старијих учитеља, донела је резолуцију којом се ставља у дужност Гл. Одбору да помогне, на надлежном месту, ове праведне захтеве млађих учитеља.

3. Главни Одбор, и словом и дјелом, чинио је све што је могао да се то питање једном реши у духу правде и резолуције учитељске скугиштине. И, резулмпаш "пога де" лања је данашњи законски пројекаш г. министра просвете, да народна скупштина протумачи закон о народним шко-· лама у смислу поправке стања млађиг учитеља.

4. Још један разлог говори да се старији нису у овоме. издвојили од млађих, нити напустили своје млађе другове, а то је овај разлог: кад ти старији учитељи нису напустили своје далеко неспремније и старије другове при изношењу својих жеља, при изради Новаковићевог и данашњег закона, сигурно неће ни данас напустити своје млађе другове, који су им у свему ближи. |

Толико о овој погрешној подели учитеља на старије и млађе, и о овом неистином пребацивању старијих учитеља