Učitelj

958

Али ипак, нема сумње да учитељи радикали збиља имају заслуга што је овај закон добивен. Та њихова заслуга састоји се у томе, што су они умели изнети лоше стране школског уређења и учитељског положаја, и што су умели и смели тражити и бранити боље уређење школа и поправку учитељског стања; што су умели довести у склад своје оправдане захтеве са државним интересима, те су они постали идентични. па их влада и Скупштина, као такве и могла усвојити. Њихова је заслуга и то, што су они задужили радикалну странку да шчипо пре сврши то учитељ ско питање. Сви увиђавни и објективни учитељи-це морају (бар у души) признати да све ово што имају данас, имају га добротом и предњим заслугама само једног дела учитеља. - |

4. А по чему је ово Повећање плате исплаша туђе менице И по чему су њу плашили млађи учитељи =“ Ако је ово повећање плата, награда за агитирање и мучеништво, као што веле уређивачи „Наше Школе“, онда је оно наплата своје менице, а не туђе, И од куд су је онда _ платили млађи учитељи, кад су је исплатили они који су — по речима „Наше Школе“ — били дужни! Ово двоје је у недоследности.

Али овде жоће да се каже: да су је платили истина они који су дужни, али туђим новцем — у овом случају новцем млађих учитеља, јер је њима остала иста плата а то опет није истина, јер плате су повећане и млађим _ учитељима који имају више од 10 година.' Истина, нису добили повишице само учитељи испод 10 година службе, али опет не може се рећи ни они да су платили туђу ме. ницу, јер није од њих одузето па дато старијима. (Само у том случају, да је од њих узето па дато старијим учи. тељима, могло би се рећи да су они „несрећници“ који плаћају туђу меницу. И сад, ти млађи учитељи, место да протествују што нису ништа добили, и да траже да се и њима повећа плата, они пакосте, грде и вређају оне који су добили повишице, и који им нису криви што нису и они добили повишицу. — Буди Бог с нама ! Каква је ово тактика2!

: Учитељице су имале прву плату 120 динара гтодтиње по закону од 1898 г. а сад по овом 800 д. Њима, ваљда, није исплаћивана никаква меница : | Уредн.